Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γρίφος οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

Γρίφος οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει στη Βιέννη την Πέμπτη προκειμένου να εξετάσει τη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων και τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου. Οι αγορές ελπίζουν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή ώστε να συγκρατήσει την πτώση των τιμών. Σημειώνεται πως από τον προηγούμενο Ιούνιο, το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του, με το Μπρεντ να βυθίζεται από το υψηλό των 115 δολαρίων το βαρέλι στα 81 δολάρια το βαρέλι και το αργό να υποχωρεί από τα 107 δολάρια ανά βαρέλι στα 77 δολάρια.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει στη Βιέννη την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου προκειμένου να εξετάσει τη διαμόρφωση των τιμών καυσίμων και τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου.

Οι αγορές ελπίζουν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή ώστε να συγκρατήσει την πτώση των τιμών. Σημειώνεται πως από τον προηγούμενο Ιούνιο, το πετρέλαιο έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας του, με το Μπρεντ να βυθίζεται από το υψηλό των 115 δολαρίων το βαρέλι στα 81 δολάρια το βαρέλι και το αργό να υποχωρεί από τα 107 δολάρια ανά βαρέλι στα 77 δολάρια.

Ιράν, Λιβύη και Βενεζουέλα έχουν προτρέψει τους συναδέλφους τους παραγωγούς αργού πετρελαίου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου μέσω της μείωσης της παραγωγής. Αντιθέτως το Κουβέιτ έχει αντιταχθεί στη μείωση της παραγωγής και πλέον απομένει να διαφανεί το τι θα πράξει η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας του ΟΠΕΚ.

Σύμφωνα με τον Σαμίρ Καμάλ, εκπρόσωπο της Λιβύης στο καρτέλ, ο ΟΠΕΚ πρέπει να μειώσει συλλογικά την παραγωγή του στα 29,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ο υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού, Φάουστο Ερέρα, αναφέρει πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ με σκοπό τη βελτίωση των τιμών. Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλίο αλ Ομέρ, δεν πιστεύει πως θα υπάρξει μείωση της προσφοράς και προβλέπει πως οι τιμές θα σταθεροποιηθούν όταν η αγορά απορροφήσει το πλεόνασμα παραγωγής.

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ο ΟΠΕΚ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά τουλάχιστον 0,5 εκατομμύρια βαρέλια, κάτι που θα ήταν αρκετό για να εξισορροπήσει την αγορά και να επιτρέψει τις τιμές να ανέλθουν από 10 έως 15 δολάρια το βαρέλι εντός του 2015.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024