Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέζει η τρόικα για μισθολόγιο του Δημοσίου και αλλαγές στο ασφαλιστικό

Πιέζει η τρόικα για μισθολόγιο του Δημοσίου και αλλαγές στο ασφαλιστικό

Το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι «περιμετρικές» αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αποτελούν τα τρία βασικά θέματα για τα οποία η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει «πραγματική πρόοδος» προκείμενου να επανέλθει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης. Στελέχη του Ευρωσυστήματος μιλώντας στο in.gr ανέφεραν πως πληροφορίες ότι η τρόικα ηθελημένα καθυστερεί την αξιολόγηση έως την προεδρική εκλογή είναι «παντελώς λανθασμένες».

Το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι «περιμετρικές» αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αποτελούν τα τρία βασικά θέματα για τα οποία η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει «πραγματική πρόοδος» προκείμενου να επανέλθει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η ρητορική της τρόικα για δημοσιονομικό κενό 3 και πλέον δισ. ευρώ το 2015, απλά αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων για να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στις συντάξεις και στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Τονίζουν δε πως η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη πως δεν θα υπάρξει κενό το 2015 και ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή.

Αναφορικά με το τελεσίγραφο των 48 ωρών που έδωσε χθες η ΕΕ και το οποίο εκπνέει το βράδυ της Τετάρτης, τα ίδια στελέχη ανέφεραν με ειρωνική διάθεση πως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση «δεν θα προλάβει να λάβει νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Πάντως, στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη επεξεργάζονται την παρούσα περίοδο διατάξεις που σχετίζονται με το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και τις οποίες έχουν λάβει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα των κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τις συνταξιοδοτικές παροχές. Η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση των πόρων αυτών, κάτι που νομοτελειακά θα συνοδευτεί είτε με μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, είτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να εξετασθούν άλλωστε σήμερα στις 3 το απόγευμα στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα διατάξεις που να διευθετούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Ο κρίσιμος Δεκέμβριος

Πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν είναι επιτεύξιμος κάτι που έχει τροφοδοτήσει σενάρια για σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 ή στις 17 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18 Δεκεμβρίου. Πάντως, δεδομένου ότι ΔΝΤ και ΕΕ δεν ομονοούν και μεταξύ τους για πολλά θέματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο στελέχη του Ευρωσυστήματος μιλώντας στο in.gr ανέφεραν πως πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ελληνικά ΜΜΕ και οι οποίες υποστήριζαν πως η τρόικα καθυστερεί την αξιολόγηση έως την προεδρική εκλογή προκειμένου να έχει ένα καθαρότερο ορίζοντα για τις πολιτικές εξελίξεις και τη μορφή του προγράμματος είναι «παντελώς λανθασμένες».

Κατά τα ίδια στελέχη η Ελλάδα θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει στη διάθεσή της μια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και μια συμφωνία με τους εταίρους της που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η συμφωνία αυτή που συνίσταται στο περιβόητο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταθέτει για το 2015 μέρος των προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης.

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτό το νέο «Μνημόνιο» μετά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου -που ενδεχομένως υπό το βάρος των εξελίξεων να επισπευσθεί. Ωστόσο, η τρόικα θέλει να προσδιορισθούν τα μέτρα άμεσα προκειμένου να είναι σαφές τι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου και τι όχι. Ειδικά το ΔΝΤ (για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή ρόλου από το 2015, αλλά την ίδια στιγμή αποβλέπει στις εκκρεμείς δόσεις του ύψους 7 δισ. ευρώ) δεν έχει μεγάλο περιθώριο «συμβιβασμών» καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο λειτουργεί με κριτήρια που δεν είναι αμιγώς πολιτικά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024