Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Αθήνα να «πείσει» την τρόικα εντός 48ωρου

Τελεσίγραφο Κομισιόν στην Αθήνα να «πείσει» την τρόικα εντός 48ωρου

Εντός των επόμενων 48 ωρών θα πρέπει να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα. Με τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να στενεύουν ασφυκτικά, Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εντός των επόμενων 48 ωρών, δηλαδή έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας, τονίζει η Κομισιόν απευθύνοντας τελεσίγραφο στην Αθήνα, προκειμένου η τελευταία να προλάβει τις κρίσιμες ημερομηνίες μέχρι το τέλος του έτους (Eurogroup και Σύνοδος Κορυφής).

Το βασικό αγκάθι μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης φέρεται να είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο -όπως τονίζουν κοινοτικές πηγές- θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η ψαλίδα να κλείσει με διαχειρίσιμο τρόπο. Η τρόικα επιμένει ότι το κενό είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ και τονίζει ότι με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει μειωθεί σημαντικά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί χωρίς μέτρα είναι αδύναμα.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά Σαμαράς και Βενιζέλος προβληματίζονται για την άκαμπτη στάση των ευρωπαίων εταίρων και τα εμπόδια που θέτουν, και προγραμματίζουν νέα συνάντηση την Τρίτη, στις 15:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής (Δευτέρα) ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών Αρχών με την τρόικα, συνεχίζονται και ότι αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει τα όσα δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του υπάρχοντος μνημονίου και η προληπτική γραμμή στήριξης και οι όροι που θα συνοδεύουν τη μεταμνημονιακή εποχή είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Όποιες δράσεις και μέτρα επιχειρεί η κυβέρνηση να αναβάλλει λόγω κυρίως του τεράστιου πολιτικού κόστους για αργότερα (όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό κτλ) θα πρέπει να μπουν στη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, εξηγούν αξιωματούχοι της ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η επιλογή αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή η αναβολή της συζήτησης των μέτρων αυτών στο μέλλον μπορεί να ανακουφίσει πρόσκαιρα την κυβέρνηση, αλλά στη συνέχεια θα έχει να αντιμετωπίσει την κατηγορία ότι βάζει την Ελλάδα σε ένα νέο αυστηρό πρόγραμμα.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε και τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε χθεσινό (Κυριακή) άρθρο του για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. «H Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τα αγκάθια

Η τρόικα φέρεται να επιμένει σε ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας, το οποίο να μπορεί να αποδείξει και στα Κοινοβούλια των ευρωπαίων εταίρων και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για το παρόν και το μέλλον.

Ανυποχώρητη παραμένει η στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, για τουλάχιστον 3 μέτωπα: δημοσιονομικό κενό του 2015 των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θέλουν να κλείσει τώρα με μέτρα, τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με τους δανειστές να επιμένουν στο σχέδιο ενιαίου συντελεστή ή των κατ΄ ελάχιστο καταργήσεων μειωμένων συντελεστών.

Παράλληλα ζητούν συμφωνία με καταγραφή των μεταρρυθμίσεων σε αγορές, αλλά και σε ασφαλιστικό, εργασιακό και Δημόσιο που θα δεσμεύει την Ελλάδα στην μετά τη λήξη του υπάρχοντος μνημονίου εποχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024