Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μανιάτης: Στρατηγική η απόφαση για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Μανιάτης: Στρατηγική η απόφαση για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Στα οφέλη από την ίδρυση «Χρηματιστήριου Ενέργειας» στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογηθεί, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτης, μιλώντας στο Συνέδριο "Energy Commodities Conference 2014". Η πρωτοβουλία, όπως είπε, συνδέεται με την προσπάθεια για ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

Στα οφέλη από την ίδρυση «Χρηματιστήριου Ενέργειας» στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογηθεί, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στο Συνέδριο «Energy Commodities Conference 2014».

Η πρωτοβουλία, όπως είπε, συνδέεται με την προσπάθεια για ανάδειξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και θα οδηγήσει σε ανοιχτή, διαφανή και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

«Θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος αν εκχωρούσαμε το ρόλο αυτό σε γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, που έχει ήδη αρχίσει να δραστηριοποιείται έντονα προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Μανιάτης.

Πρόσθεσε δε, ότι η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις δραστηριότητες που ασκεί σήμερα ο Λειτουργός της αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα τις εμπλουτίσει με την ανάπτυξη μίας αγοράς παραγώγων ενέργειας, ενώ, δεσμεύθηκε για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας στον ΛΑΓΗΕ, καθώς και τη δημιουργία νέων.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε, τέλος, στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το κοινό πλαίσιο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, βασικός στόχος του οποίου είναι κύρια η διαμόρφωση ενός φιλόδοξου 15ετούς σχεδίου για τη μετάβαση σε αειφορικές οικονομίες χαμηλών εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και παροχή φθηνής ενέργειας στους καταναλωτές.

Πιο φθηνή ενέργεια προαναγγέλλει ο Παπαγεωργίου

Την ανάγκη σεβασμού προς τον Έλληνα καταναλωτή, ο οποίος στις δυσκολότερες στιγμές στήριξε με τεράστιες θυσίες τον αγώνα για μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, επισήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο.

«Ο καταναλωτής δεν μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται τα βάρη από κοντόφθαλμες επιλογές, αλλά θα πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη από μακροπρόθεσμες επιλογές και επενδύσεις», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην ενεργειακή αγορά στην κατεύθυνση της μείωσης του κόστους έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε εξοικονόμηση πόρων άνω των 110 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνέχεια με τις δημοπρασίες φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από το 2015.

Στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Γιάννης Γιαρέντης ανακοίνωσε ότι το μέτρο της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια μεγάλων καταναλωτών, θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή, καθώς δόθηκαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την ΕΕ. Ήδη, όπως είπε, προετοιμάζεται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει καθετοποιημένος ανταγωνισμός με διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας, η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση της αγοράς. Εκτίμησε δε ότι στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «χωράνε» 2-3 εταιρίες.

Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων έκανε λόγο για αβεβαιότητα ως προς τα τιμολόγια που θα ισχύσουν από το νέο έτος, ενώ καθυστερήσεις στην απελευθέρωση της αγοράς επισήμανε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών Γιώργος Στάμτσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024