Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Wall Street Journal: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την πιστωτική γραμμή

Wall Street Journal: Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την πιστωτική γραμμή

Στις συζητήσεις που διεξάγονται σε ευρωζώνη και Αθήνα για την «ωραιοποίηση» της νέας οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την ευρωζώνη μια «συμφωνία εταιρικής σχέσης» που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, αλλά και ότι συζητήσεις που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ αξιωματούχων της ζώνη του ευρώ κατέδειξαν πως κοινή επιθυμία είναι να παραμείνει με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται στην ευρωζώνη και στην Αθήνα για την «ωραιοποίηση» της νέας οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά από την ευρωζώνη μια «συμφωνία εταιρικής σχέσης» που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, αλλά και ότι συζητήσεις που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ αξιωματούχων της ζώνη του ευρώ κατέδειξαν πως κοινή επιθυμία είναι να παραμείνει με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα (τιτλοφορείται Eurozone Discusses Cosmetics for New Financial Aid for Greece) η Ελλάδα έχει πλέον δηλώσει ότι θα ζητήσει πιστωτική γραμμή από την ευρωζώνη όταν το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της λήξει στο τέλος του έτους και στη βάση αυτή έχουν αρχίσει οι δύσκολες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πώς θα κάνει τη νέα στήριξη «εύγευστη» στην Αθήνα, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει πως την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη ξεκίνησαν οι συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μοιάζει μια τέτοια πιστωτική γραμμή μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης. «Μια καθαρό έξοδος (από το πρόγραμμα) είναι τώρα εκτός του τραπεζίου», είπε στην εφημερίδα κοινοτικός υπάλληλος εξοικειωμένος με τις σχετικές συνομιλίες.

Το δημοσίευμα τονίζει πως ήδη οι πρώτες διαφωνίες είναι εμφανείς και στην βάση αυτή επικαλείται αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα δεν θέλει να υπογράψει νέο μνημόνιο κατανόησης και δεν επιθυμεί νέα εμπλοκή του ΔΝΤ, αλλά επιδιώκει μια «συμφωνία εταιρικής σχέσης» που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό.

Ωστόσο, η Wall Street Journal υποστηρίζει πως οι άλλες κυβέρνησης της ευρωζώνης έχουν διαφορετική άποψη. «Όλοι συμφώνησαν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να συμμετέχει», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει αναγκαστικά να εισφέρει σε χρήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, μια πιο χαλαρή συμφωνία με το ΔΝΤ, όπως έγινε για την ισπανική διάσωση, όπου το Ταμείο παρακολουθεί μόνο την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα, θα μπορούσε να επιτρέψει την Αθήνα να ισχυριστεί ότι δεν δέχεται πλέον εντολές από την τρόικα. «Υπάρχουν αυτού του είδους οι ωραιοποιήσεις (Cosmetics) που πρέπει να συζητηθούν», είπε ο αξιωματούχος.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας πως οι κατευθυντήριες γραμμές για την προληπτική πιστωτική γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας απαιτούν «μνημόνιο» και τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου. Αναφορικά δε με το εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πειστική πιστωτική γραμμή τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πόσα χρήματα η Αθήνα πρέπει να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές το επόμενο χρόνια, ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο τόνισε πως «κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή».


Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024