Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υπερ-επιτροπή στο «κυνήγι» διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος

Τη σύσταση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δίωξης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος προβλέπει υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα έχει ως αποστολή το συντονισμό των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της σε υποθέσεις εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κατά το προκαταρκτικό ή το προανακριτικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας.

Τη σύσταση Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Δίωξης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής και άλλες διατάξεις».

Στην εν λόγω επιτροπή θα μετέχουν ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, με τους αναπληρωτές τους.

Η Επιτροπή θα έχει ως αποστολή το συντονισμό των ερευνών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μελών της σε υποθέσεις εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικών εγκλημάτων, κατά το προκαταρκτικό ή το προανακριτικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου αν για την ίδια υπόθεση έχουν επιληφθεί περισσότερες υπηρεσίες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δίωξης της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος μετά από γνώμη εισαγγελικού λειτουργού, θα ορίζει τον ελεγκτικό μηχανισμό, για την διενέργεια της σχετικής έρευνας, με βάση την εξειδίκευση, την διαθεσιμότητα και τις ήδη προγραμματισμένες προτεραιότητες.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως η προκαταρκτική εξέταση και προανάκριση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων που είναι αρμοδιότητας του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, θα διενεργείται από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία και θα εποπτεύεται από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Για τον σκοπό αυτό, η κατά τόπο αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς επεκτείνεται σε όλη την Επικράτεια.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους προκαλεί αίσθηση το γεγονός πως στην εν λόγω Επιτροπή δεν μετέχει ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024