Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτα συμφωνία με την τρόικα και μετά οι αποφάσεις για την πιστωτική γραμμή

Πρώτα συμφωνία με την τρόικα και μετά οι αποφάσεις για την πιστωτική γραμμή

Η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη μορφή που θα έχει η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, αλλά και η εποπτεία της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι και η κατάρτιση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, το οποίο κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως το ελληνικό «μετα- μνημόνιο».

Η επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι συζητήσεις για τη μορφή που θα έχει η προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης, αλλά και η εποπτεία της χώρας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι και η κατάρτιση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, το οποίο κοινοτικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ως το ελληνικό «μετα-μνημόνιο». Ωστόσο, για να καταρτισθεί το μετα-μνημόνιο απαιτείται συμφωνία της Ελλάδας με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει, αλλά και για τους απόλυτους στόχους που θα θέτει ως προς τους παράγοντες που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους (πλεόνασμα, αποκρατικοποιήσεις κ.ά).

Στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου στην Ουάσιγκτον, ενώ θα ερωτηθεί για τα εκκρεμή και ακανθώδη ζητήματα στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου δεν αναμένεται να γίνει εκτεταμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο αναμένεται να ζητηθεί από τρόικα και κυβέρνηση η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της τρέχουσας επισκόπησης. Στη βάση αυτή θεωρείται πολύ πιθανή η επιστροφή των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου.

Το στέλεχος του ΔΝΤ αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις και για τις θέσεις του Ταμείου αναφορικά με την προληπτική πιστωτική γραμμή της Ελλάδας, καθώς έχει διαφανεί πως τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης.

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να μη συμφωνήθηκε το είδος της πιστωτικής γραμμής που θα λάβει η Ελλάδα, δηλαδή αν η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα αδιάθετα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή από τον το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο συμφωνήθηκε πως θα απαιτηθεί «δίχτυ ασφαλείας» ώστε η χώρα να χρηματοδοτείται κανονικά όταν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται από τις αγορές.

Στόχος της Ελλάδας είναι χαλάρωση της εποπτείας, ώστε η παρακολούθηση να μην είναι όμοια με αυτή του Μνημονίου και να μην θα υπεισέρχεται στην καθημερινή διαχείριση της πολιτικής, προκαλώντας τριβές και κοινωνικές αντιδράσεις. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τίθεται η εποπτεία που εφαρμόζεται σήμερα σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Και για αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί πως θα το καταφέρει εάν η προληπτική πιστωτική γραμμή προέλθει από τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ.

Ωστόσο, Βερολίνο και Βρυξέλλες θεωρούν πως τα 11,4 δισ. του ΤΧΣ θα αλλάξουν χρήση δύσκολα, αφενός διότι απαιτούνται εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια, αφετέρου διότι θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμα για τις τράπεζες τουλάχιστον έως τον Ιούνιο 2015.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024