Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Τι ισχύει με τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ

«Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους» διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών.

«Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών των ορίων, ενόψει του ύψους τους» διευκρίνισε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Οικονομικών.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα είχε προκληθεί σύγχυση σχετικά με την εξαίρεση ή όχι των κοινωνικών επιδομάτων όσων δικαιούνται έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ 50% ή πλήρη απαλλαγή, καθώς δεν είχε διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι υπηρεσίες του υπουργείου θα κάνουν εγκαίρως την επανεκκαθάριση του φόρου, χωρίς να χάσουν την έκπτωση που δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι ανάπηροι και όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισημαίνει πως αυτά τα επιδόματα είναι μικρά άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεπεράσουν οι δικαιούχοι τον πήχη των εισοδηματικών ορίων και ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν χαρακτηρίζονται εισόδημα.

Το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.

Η επίμαχη εγκύκλιος με την οποία προσδιορίζεται ποια εισοδήματα υπολογίζονται για την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αναφέρει μέσα σε αυτά το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, το επίδομα τριτέκνων – πολυτέκνων, την αποζημίωση απόλυσης και το προνοιακό επίδομα των αναπήρων.

Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, αυτοί που περιμένουν εκπτώσεις – απαλλαγές είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Σε πρώτη φάση, θα γίνει αυτόματη εκκαθάριση με βάση τις αρχικές δηλώσεις εισοδημάτων – ακινήτων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών. Τον Δεκέμβριο, θα γίνει νέος γύρος εκκαθάρισης, με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα έχουν υποβάλει εν τω μεταξύ οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να διορθώσουν ή να προσθέσουν στοιχεία για τα ακίνητα ή τα εισοδήματα τους.

Από τον Ιανουάριο, όσοι δεν εντοπίστηκαν από το ΚΕΠΥΟ στις δύο προηγούμενες φάσεις και δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής φόρου, θα πρέπει να πάνε στις εφορίες και να υποβάλουν αίτηση μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Ειδικά όσον αφορά στον εντοπισμό των ξενοίκιαστων ακινήτων, η διαδικασία είναι μάλλον σύνθετη και μπορεί να κρύβει ταλαιπωρία ή παγίδες για τους ιδιοκτήτες.

Σε πρώτη φάση θα γίνει διασταύρωση του αριθμού του ρολογιού παροχής ρεύματος, με βάση τα στοιχεία του Ε9 και του Ε2, με τα στοιχεία της ΔΕΗ. Για να επιβεβαιωθεί, δε, ότι το ακίνητο ήταν κενό όλη την περσινή χρονιά, θα ελεγχθούν τα Ε2 που έπρεπε να υποβάλουν τόσοι οι κύριοι όσο και οι επικαρπωτές του ακινήτου.

Εν τω μεταξύ, με ερώτηση τους προς το υπουργείο Οικονομικών, 24 βουλευτές της ΝΔ. επισημαίνουν ότι είναι παράδοξο αν όχι παράλογο να κατατίθεται η ευνοϊκή ρύθμιση για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών σε 72 και 100 δόσεις και την ίδια στιγμή να τους παρακρατείται προκαταβολικά και εφάπαξ ο φετινός «φουσκωμένος» ΕΝΦΙΑ, στο πλαίσιο των συμψηφισμών.

Νέες διευκρινίσεις

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΔΑ:

«α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ.
Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

β) Επιπλέον, χορηγείται έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι απαλλαγές αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024