Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελλάδα: «Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα»

Ελλάδα: «Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα»

«Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην αύξηση των ξένων επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα

Η αναζωογόνηση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, απόρροια της αυξημένης ζήτησης από ξένους επενδυτές, η αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αλλά και η κυπριακή ΑΟΖ στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης.

«Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην αύξηση των ξένων επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται καταρχήν στην περίπτωση ενός γερμανού συνταξιούχου, ο οποίος πριν από δυο μήνες αγόρασε ένα μικρό εξοχικό στο Σούνιο. Όπως επισημαίνεται: «(Ο Πέτερ Πόστελ) κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο αγοράς μιας κατοικίας για τα γεράματα χάρη στην κρίση η οποία οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα από το 2010. Ο Πόστελ πλήρωσε μόλις 98.000 ευρώ για μια κατοικία 85 τ.μ. Ο έλληνας προκάτοχος χρειαζόταν επειγόντως χρήματα».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα, «βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ήρθαν στη χώρα 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες, μια αύξηση κατά 22,1% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Και σε όλο και περισσότερους φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ η Ελλάδα, που αποφασίζουν να ψάξουν για ένα εξοχικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι ξένοι αγοραστές έφεραν στη χώρα τους πρώτους έξι μήνες σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το 2013».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, όποιος επενδύει σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα εξοχικό σε σχετικά χαμηλή τιμή. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.


Το «βασικό σενάριο» για την ευρωζώνη

«Η οικονομική κάμψη γυρνάει πίσω την Ευρώπη στο πεδίο της μείωσης των χρεών», επισημαίνει στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Focus. Όπως αναφέρει, οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές οφείλονται και στο γεγονός ότι έχει εξασθενήσει ο μεταρρυθμιστικός ζήλος στις χώρες της κρίσης.

«Τα χαμηλά επιτόκια στις χρηματαγορές έχουν ως αποτέλεσμα να αποχαιρετούν οι κυβερνήσεις τα σχέδια περικοπών και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις’, προειδοποιεί η Standard & Poor´s, προσθέτοντας ότι ‘έτσι θέτουν σε κίνδυνο τη μείωση των χρεών και την οικονομική ανάπτυξη.»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια σε μια έρευνα του ασφαλιστικού ομίλου Allianz με αντικείμενο τις συνέπειες της αναιμικής ανάπτυξης στην πορεία του χρέους. «Και η Γερμανία αποτελεί μέρος της ανάλυσης. Υπάρχουν τρία σενάρια που διαφέρουν ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Στη βάση του βασικού σεναρίου, που προβλέπει μετριοπαθή ανάπτυξη και περιορισμένη μεταρρυθμιστική βούληση, «μόνον η Γερμανία θα καταφέρει -και αυτό μετά το 2020- να μειώσει το χρέος κάτω από το όριο του 60% επί του ΑΕΠ. Ακόμη και το 2025 Ελλάδα και Ιταλία θα έχουν χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Οι αναλυτές της Allianz ανησυχούν περισσότερο για την Γαλλία και την Ιταλία».

Γιατί ειδικά τώρα η σεισμολογικές έρευνες;

Την τουρκική πολιτική στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ σχολιάζει σήμερα η αυστριακή Der Standard: «Η κυβέρνηση στην Άγκυρα δεν μπορεί να αιτιολογήσει με αξιόπιστο τρόπο γιατί είναι απαραίτητο να γίνουν ειδικά τώρα εκτενείς σεισμολογικές έρευνες για την ανεύρεση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, την ώρα που πραγματοποιούνται και πάλι για πρώτη φορά μετά από χρόνια συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο για τον τερματισμό της διχοτόμησης».

«(Η Τουρκία) επικαλείται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως λέγεται, έχουν επίσης δικαίωμα στα πιθανά ενεργειακά αποθέματα. Αυτό όμως δεν το αμφισβητεί κανείς, ούτε η κυβέρνηση στη Λευκωσία, την οποία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει η Άγκυρα, όπως άλλωστε και την κυπριακή ΑΟΖ. (…) Ακολουθείται μια στρατηγική που λέει ότι ‘μπαίνω μέσα, πατάω γκάζι και περιμένω το αποτέλεσμα’. Με αυτή τη λογική όμως η Τουρκία υπέστη εντός μιας εβδομάδας και μετά την αλλαγή του σκηνικού στη Συρία τη δεύτερη ήττα στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Κώστας Συμεωνίδης

Deutsche Welle

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024