Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμες διαβουλεύσεις για ρυθμίσεις χρεών και «κόκκινα» δάνεια

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για ρυθμίσεις χρεών και «κόκκινα» δάνεια

Με βάση το αρχικό σχέδιο για εξόφληση έως και σε 100 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και τα Tαμεία κινείται η κυβέρνηση, ωστόσο μετά από τις πιέσεις της τρόικας θέτει «πλαφόν» στο ύψος των χρεών που μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση. O πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται να επιθυμούν ταχεία «αποκατάσταση» στις σχέσεις με την τρόικα, ώστε να επιστρέψει στις αρχές Νοεμβρίου για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση.

Με βάση το αρχικό σχέδιο για εξόφληση έως και σε 100 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία κινείται η κυβέρνηση, ωστόσο μετά από τις πιέσεις της τρόικας θέτει «πλαφόν» στο ύψος των χρεών που μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση.

Τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης φέρονται να επιθυμούν ταχεία «αποκατάσταση» στις σχέσεις με την τρόικα, ώστε τα κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να επιστέψουν στις αρχές Νοεμβρίου στη Αθήνα για να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση.

Στη βάση αυτή, τα ζητήματα των ληξιπρόθεσμων χρεών και των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, τα οποία με επιμονή της τρόικα μετεξελίχθηκαν σε «συνδεδεμένα θέματα», θα πρέπει να κλείσουν πριν από την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Μετά από τηλεδιασκέψεις υπηρεσιακών παραγόντων με κυβερνητικά στελέχη αποφασίσθηκαν αλλαγές στις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να φέρει το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή. Οι αλλαγές αυτές αφορούν στα εξής:

  • Εξαιρούνται από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ και για τους οποίους το Δημόσιο θα εκκινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεων- πλειστηριασμών).
  • Θα μειωθούν οι προσαυξήσεις έως 20% σε όσους οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να αποτραπεί η μεταφορά οφειλετών στο νέο καθεστώς.

Ελπίδα της κυβέρνησης είναι ότι πρόοδος στις διαβουλεύσεις στα θέματα αυτά, θα μεταφέρει τη συζήτηση εκτός ασφαλιστικού, νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και εργασιακών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις προθέσεις των δανειστών.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024