Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις τράπεζες από τις αγορές

Ράλι ανακούφισης πραγματοποιούν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, λίγο πριν την κρίσιμη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ράλι ανακούφισης πραγματοποιούν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, λίγο πριν την κρίσιμη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιστρέφουν στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών κεφαλαίων, καθώς οι διεθνείς αναλυτές τα εντάσσουν στις προτιμήσεις τους.

Οι τραπεζικές μετοχές ήταν η «ατμομηχανή» στην άνοδο του Γενικού Δείκτη την Τρίτη, ο οποίος με κέρδη 5,64% έφτασε στις 995,10 μονάδες, «μια ανάσα» από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Τα μεγαλύτερα κέρδη (11,40%) κατέγραψε η Πειραιώς, ενώ ακολούθησαν η Eurobank (6,62%), η Εθνική Τράπεζα (6,34%) και η Alpha Bank (2,88%).

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακά στελέχη, το «άλμα» των τραπεζικών μετοχών εκλαμβάνεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» της αγοράς εν όψει των ανακοινώσεων της ΕΚΤ. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν από τα Stress Tests θα είναι περιορισμένες και σίγουρα διαχειρίσιμες από τις τράπεζες. Έτσι, η πρόσφατη πτώση στις τιμές των μετοχών τους αποτέλεσε ευκαιρία εισόδου, κυρίως για διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία σε διάστημα λίγων ωρών κατέγραψαν ακόμη και διψήφια ποσοστά κερδών.

Εξάλλου, και οι ίδιοι οι έλληνες τραπεζίτες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για τα αποτελέσματα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Αλέξανδρου Τουρκολιά, ο οποίος ανέφερε πως «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι».

Ταυτόχρονα, καταλυτικό ρόλο στην άνοδο αλλά και στην αντιστροφή του επενδυτικού κλίματος έπαιξαν τα θετικά σχόλια διεθνών επενδυτικών οίκων, τόσο για τις ίδιες τις τράπεζες όσο και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Για παράδειγμα, σε έκθεσή της η Morgan Stanley αναφέρει πως «η συζήτηση γύρω από μια πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα είναι πιθανό να καταλαγιάσει σχετικά σύντομα, με έναν θετικό συμβιβασμό να έχει καλές πιθανότητες να συμβεί, και την οικονομία να φαίνεται κοντά στη σταθεροποίηση».

Έτσι, η μείωση στο ρίσκο της χώρας έχει άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές των μετοχών, αλλά και στα spread των ομολόγων, τα οποία αποκλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Χαρακτηριστικές επίσης ήταν οι δηλώσεις του κ. David Einhorn, ο οποίος διαχειρίζεται το επενδυτικό fund Greenlight και σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη συνέστησε το «ποντάρισμα» σε ελληνικές τράπεζες με ταυτόχρονη αρνητική τοποθέτηση σε γαλλικό χρέος.

Βοήθεια και από την ΕΚΤ

Τέλος, στο θετικό κλίμα συντέλεσε και η είδηση ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει τις αγορές και εταιρικών ομολόγων, στα πλαίσια του προγράμματος τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή είναι ευεργετική για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σημαντικές τοποθετήσεις σε εταιρικό χρέος, το οποίο μπορούν να διαθέσουν στην ΕΚΤ. Έτσι, ανάλογα και με τους όρους του προγράμματος, θα μπορέσουν να απελευθερώσουν σημαντική ρευστότητα, τόσο για να τη διαθέσουν στην πραγματική οικονομία αλλά και για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024