Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διυπουργική σύσκεψη για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Διυπουργική σύσκεψη για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία και τα κόκκινα δάνεια, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να περάσει η ρύθμιση που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις. Προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Γκ.Χαρδούβελη, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας που πιέζει για χειροπιαστές αποδείξεις προόδου.

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ, και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να περάσει η ρύθμιση που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε μετά τη συνάντηση πως το θέμα της ρύθμισης χρεών ειναι «στην τελική ευθεία».

Προηγήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία εξετάστηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας που πιέζει για χειροπιαστές αποδείξεις προόδου.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο, η οποία συνεκλήθη αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να άρει τις έως σήμερα ενστάσεις της τρόικας και να φέρει το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, σχετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αποπληρωμή των οφειλών σε έως και 100 δόσεις.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος, είναι ότι τον Σεπτέμβριο εφέτος οι απλήρωτες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ και υπερέβησαν πλέον τα 70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ζητήσει αφ’ ενός να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση (που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις), προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα, και αφ’ ετέρου η νέα ρύθμιση να «κουμπώνει» με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον συγκεκριμένο λόγο, το οικονομικό επιτελείο της τρόικας βρίσκεται αυτό το διάστημα σε συνεχή επικοινωνία με την τρόικα, επιθυμώντας να κατατεθεί η σχετική ρύθμιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα και, παράλληλα, να μην θεωρηθεί αυτό ως «μονομερής ενέργεια» της Ελλάδας.

Εκ των πραγμάτων, οι ρυθμίσεις θα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αφού, επί παραδείγματι, για τα χρέη στις τράπεζες προβλέπεται και διαγραφή κεφαλαίου, ενώ για το Δημόσιο μόνον διαγραφή σε προσαυξήσεις.

Όμως, η τρόικα ζητεί να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των ρυθμίσεων, ώστε να μην παρουσιάζεται κάποια από τις ρυθμίσεις ως πλέον συμφέρουσα από τις άλλες και όσοι οφείλουν και σε τράπεζες και σε Δημόσιο να επιλέξουν μόνον τη μία ή την άλλη ρύθμιση, με βάση την ελκυστικότερη για αυτούς λύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024