Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξημένη ζήτηση το 2015 για ελληνικά προϊόντα βλέπει η Euler Hermes

Αυξημένη ζήτηση το 2015 για ελληνικά προϊόντα βλέπει η Euler Hermes

Για το 2015 η Euler Hermes, παγκόσμια εταιρεία στην ασφάλιση πιστώσεων, προβλέπει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας θα εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Για το 2015 η Euler Hermes, παγκόσμια εταιρεία στην ασφάλιση πιστώσεων, προβλέπει ότι οι εμπορικοί εταίροι της Ελλάδας θα εμφανίσουν αυξημένη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Η Euler Hermes, διοργάνωσε σήμερα (Τρίτη) στην Αθήνα το συνέδριο International Trade Observatory 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου, οικονομολόγοι και αναλυτές της εταιρείας αναφέρθηκαν στις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην οικονομία της Ευρώπης και παράλληλα επεσήμαναν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να αποτελέσουν μοχλό στις προσπάθειες της Ελλάδας να ανακάμψει.

«Με την παγκόσμια οικονομία να δείχνει σημάδια οικονομικής αδράνειας και με το πολιτικό ρίσκο να εμφανίζεται αυξημένο σε πολλές περιοχές του πλανήτη, θα μπορούσε κανείς να περιμένει εξασθένηση του ευρώ, ενίσχυση της προσπάθειας για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα δημόσια οικονομικά και, πιθανότατα, μια εκτεταμένη πρωτοβουλία για την αναθέρμανση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως συνέβη με το σχέδιο Μάρσαλ μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Λούντοβιτς Σουμπράν, επικεφαλής οικονομολόγος στην Euler Hermes.

«Αγροτικά προϊόντα, χημικά και ενέργεια είναι μεταξύ των κλάδων με τις περισσότερες προοπτικές να αυξήσουν το μερίδιο τους στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο κ. Σουμπραν.

«Σε πολλούς εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας αναμένεται να συνεχίσουν να απορροφούν μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών, ενώ η βελτίωση του κόστους των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με μια σειρά ευνοϊκών πολιτικών για τις επιχειρήσεις, θα μπορούσε να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Ο κλάδος των υπηρεσιών, και ειδικότερα ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, αντιπροσωπεύει το 60% της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ‘ατού’, όσον αφορά την περαιτέρω ενίσχυση της αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας».

«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», ανέφερε ο Βασίλης Χριστίδης, διευθύνων σύμβουλος στην Euler Hermes Hellas. «Μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει τώρα τους κλάδους που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας της».

Το 2014, το παγκόσμιο ΑΕΠ, όπως σημειώθηκε σήμερα, αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά (+2,5%), παρόλο που ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα παραμείνει κάτω του 3% για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Στην Ευρώπη, οι χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζουν τη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, ενώ η εσωτερική ζήτηση παραμένει αδύναμη και διατηρούνται οι πιέσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η Ευρώπη, όπως ειπώθηκε, θα είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους που θα επιτρέψουν στις οικονομίες της να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να υιοθετηθεί κάποια μορφή ποσοτικής ή πιστωτικής χαλάρωσης, στο άμεσο μέλλον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024