Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις 50 δισ. ευρώ ζητά το Παρίσι από τη Γερμανία

Επενδύσεις 50 δισ. ευρώ ζητά το Παρίσι από τη Γερμανία

Στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα Δευτέρα, οι γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Γαλλία αναζητεί την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά υπερβαίνει το 3%, με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Βερολίνο μεταβαίνουν σήμερα Δευτέρα, οι γάλλοι υπουργοί Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για να συναντήσουν τους γερμανούς ομολόγους τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Γαλλία αναζητεί την υποστήριξη της Γερμανίας για τον προϋπολογισμό 2015, όπου το έλλειμμα για ακόμα μια φορά υπερβαίνει το 3% (4,3%), με κίνδυνο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα το Παρίσι αισιοδοξεί να πείσει το Βερολίνο να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικές για τις δύο χώρες και κατά συνέπεια και για την ευρωζώνη. Ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν πηγαίνει μάλιστα με πολύ συγκεκριμένη πρόταση, ζητώντας από τη Γερμανία να προχωρήσει έως το 2018 σε επενδύσεις 50 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να δήλωσε ότι η επίσημη απόρριψη του γαλλικού σχεδίου προϋπολογισμού από την Κομισιόν θα μπορούσε να «προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις γερμανογαλλικές σχέσεις».

Ταυτόχρονα οι αυξανόμενες ενδείξεις αποτελμάτωσης της οικονομίας στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να υιοθετήσει μια λιγότερο αδιάλλακτη στάση.

Ωστόσο, Γερμανοί πολιτικοί τονίζουν δημόσια ότι δεν επαφίεται στις δύο κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία υποκαθιστώντας την Κομισιόν. «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. «Αυτή πρέπει να το εκτιμήσει και να λάβει μια απόφαση».

Πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε χθες να προσγειώσει τις γαλλικές προσδοκίες. Με δηλώσεις του στον γερμανικό Τύπο ξεκαθάρισε πως η Γερμανία δεν θέλει ανάπτυξη μέσω πιστώσεων και πως βασικός στόχος παραμένει το μηδενικό ομοσπονδιακό έλλειμμα για το 2015. Για τον Γερμανό υπουργό οι επενδύσεις θα πρέπει να έλθουν κατεξοχήν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ο ρόλος του κράτους πρέπει να περιορισθεί στο να δημιουργήσει «ευνοϊκές συνθήκες».

Μετά το τέλος της σημερινής συνάντησης, στις 4:30 ώρα Ελλάδας, θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου από τους υπουργούς Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024