Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα σχέδια των τραπεζών για τα Stress Tests

Τα σχέδια των τραπεζών για τα Stress Tests

Με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και –μικρής έκτασης- αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τα Stress Tests.

Με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και –μικρής έκτασης- αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τα Stress Tests.

Στον αντίποδα, δεν θέλουν για κανένα λόγο να απευθυνθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε «bail in», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μετόχους αλλά και τους ομολογιούχους.

Ήδη τα επιτελεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχουν ετοιμάσει τα σχέδια για την επόμενη ημέρα, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής, 25 Οκτωβρίου θα πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν συνεχεία, το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου, όταν και θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση από τη Φρανκφούρτη, οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να παρουσιάσουν τα βήματα που θα κάνουν, ώστε να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η πρώτη «γραμμή άμυνας» των τραπεζών θα είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων, είτε σε θυγατρικές εκτός συνόρων είτε σε μη τραπεζικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος.

Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε διάθεση ποσοστού που διαθέτει στην Finansbank, την θυγατρική της στην Τουρκία. Ήδη για το σκοπό αυτό έχει αναζητήσει συμβούλους, οι οποίοι με τη σειρά τους επιδιώκουν την ιδανική φόρμουλα για την τράπεζα, η οποία πάντως θα διατηρήσει πλειοψηφικό ποσοστό.

Αντίστοιχα, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Alpha σχεδιάζει να πουλήσει τη συμμετοχή της στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας, αποκτώντας έτσι περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Σε πώληση ακινήτων εντός και εκτός Ελλάδος προσανατολίζονται επίσης και η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Eurobank, με τις τράπεζες να αξιοποιούν για το σκοπό αυτό τις Εταιρείες Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας που διαθέτουν.

«Μαξιλάρι» από τον αναβαλλόμενο φόρο

Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου, μέσω των οποίων μπορούν να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους κατά τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ.

Ήδη η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank έχουν συγκαλέσει έκτακτες γενικές συνελεύσεις για το σκοπό αυτό στις 7 Νοεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται το θέμα να τεθεί και στην έκτακτη γενική συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στις 30 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες αποκτούν ένα «μαξιλάρι», το οποίο δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως στοιχείο ενεργητικού, μέσω του οποίου και μπορούν να καλύψουν μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν.

Στο συρτάρι τα σχέδια για Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου

Στον αντίποδα, πολύ πιο διστακτικές είναι πλέον οι τράπεζες στο ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν -άμεσα- νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους με «φρέσκο χρήμα».

Η πρόσφατη «βουτιά» στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές κάνουν το εγχείρημα αυτό αρκετά ριψοκίνδυνο. Μύχιος πόθος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ήταν -με αφορμή τα αποτελέσματα των Stress Tests- να βγουν στις αγορές, μειώνοντας έτσι περαιτέρω το ποσοστό που κατέχει σε αυτές το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εντούτοις, το ενδεχόμενο αυτό μάλλον αναβάλλεται χρονικά, καθώς μια ΑΜΚ σε αυτή τη συγκυρία θα δημιουργούσε μεγάλο «πληθωρισμό» μετοχών, λόγω της χαμηλής τιμής και δεν είναι σίγουρο ότι θα έβρισκε ανταπόκριση.

«Όχι» σε στήριξη από το ΤΧΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διοικήσεις των τραπεζών θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μην χρειαστεί να καταφύγουν στον «κουμπαρά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως εξηγούν υψηλόβαθμοι τραπεζίτες, το ενδεχόμενο αυτό θα μείωνε περαιτέρω την εμπιστοσύνη των αγορών στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ παράλληλα ένα «bail in» θα έβλαπτε άμεσα τόσο τους μετόχους όσο και τους ομολογιούχους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024