Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρέγκλινγκ: Αβεβαιότητα φέρνει η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Αβεβαιότητα φέρνει η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ο δανεισμός του ESM έρχεται με όρους που υποχρεώνουν τις δανειζόμενες χώρες να θεσπίσουν προγράμματα συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.

Normal
0

MicrosoftInternetExplorer4

Την άποψη ότι το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας, τη Δευτέρα στην Μπρατισλάβα.

Ο Ρέγκλινγκ συναντήθηκε με τoν σλοβάκο αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών Πέτερ Καζιμίρ και απεύθυνε ομιλία με θέμα «Έχει έλθει το τέλος της κρίσης του ευρώ;».

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναταραχή στις αγορές, αλλά και στην Ελλάδα, λέγοντας πως το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δημιουργεί αβεβαιότητα στις αγορές.

«Η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει πρόωρα από το υπάρχον πρόγραμμα προκαλεί κάποια αβεβαιότητα στις αγορές» , είπε ο Ρέγκλινγκ προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι σε διαφορετική θέση από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι «ανολοκλήρωτες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM τόνισε πάντως πως οι Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος, που έχουν λάβει στήριξη από τον ESM και τον EFSF, έχουν γίνει οι πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη και ως εκ τούτου θα είναι σε καλύτερη θέση για μελλοντική ανάπτυξη «αν συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις τους».

«Ο δανεισμός μας έρχεται με όρους που υποχρεώνουν τις δανειζόμενες χώρες να θεσπίσουν προγράμματα συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων. Το όφελος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι σαφές, αν και συχνά πολύ οδυνηρό βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, δημιουργεί τη βάση για πιο βιώσιμη ανάπτυξη», είπε ο Ρέγκλινγκ.

Ακόμη, υπογράμμισε πως τα προγράμματα δανεισμού του EFSF και του ESM βελτιώνουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες του προγράμματος. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στα οφέλη για την Ελλάδα, ως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνοντας πως η χώρα έχει λάβει δάνεια με μέσο όρο λήξης 32 ετών, με επιτόκιο 1,5% – ίσο με το κόστος χρηματοδότησης του οργανισμού – και με 10ετές μορατόριουμ για την καταβολή των τόκων που παράγει ετήσια εξοικονόμηση 8,6 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό (4,7% του ελληνικού ΑΕΠ).

«Δεν υπάρχει καμία απειλή του χρέους στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά την επόμενη δεκαετία, παρά το πολύ υψηλό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος είναι βιώσιμο, εφόσον συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», επανέλαβε ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως χωρίς την οικονομική στήριξη από το EFSF και το ESM, πολλές χώρες θα είχαν εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών έχουμε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 232 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες (τρεις φορές περισσότερο από ό, τι το ΔΝΤ σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου). Αντλήσαμε αυτά τα χρήματα στις αγορές – σε αντίθεση με το ΔΝΤ – και με πολύ ευνοϊκούς όρους»,είπε ο επικεφαλής του ESM.

Θ.Κ.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:»Table Normal»;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:»»;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:»Times New Roman»;}

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024