Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Ένεση» ρευστότητας από ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

«Ένεση» ρευστότητας από ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

Αρχικά αποδεκτό έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για μερική αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων, ώστε να αυξηθεί η αξία στην οποία γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Αρχικά αποδεκτό έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για μερική αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων, ώστε να αυξηθεί η αξία στην οποία γίνονται αποδεκτοί οι τίτλοι που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για άντληση ρευστότητας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Αν και η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις 6 Νοεμβρίου κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν λόγο για «καθοριστική απόφαση».

Η αρχική αποδοχή εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι του αιτήματος που έθεσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανοίγει το δρόμο για ομαλή υποκατάσταση μέρους των εγγυήσεων του Δημοσίου που χρησιμοποιούν σήμερα οι τράπεζες ως ενέχυρα στην ΕΚΤ και τα οποία παύουν να γίνονται δεκτά από την 1η Μαρτίου του 2015.

Αυτό θα συμβεί διότι το μικρότερο «κούρεμα» στη αξία των τίτλων που καταθέτουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 10 – 12 δισ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή όντως διευκολύνει την άντληση της πολυπόθητης ρευστότητας, τόνιζαν όμως ότι περιμένουν να δουν το εύρος των ομολόγων για τα οποία θα «χαλαρώσει» το υπάρχον πλαίσιο, προκειμένου να καθορίσουν ακριβώς τα οφέλη.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες αντλούν ρευστότητα μέσα από μια σειρά προγράμματα της ΕΚΤ, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο αυτά που αφορούν στοχευμένες χορηγήσεις σε επιχειρήσεις (TLTRO’s) όσο και το νέο πρόγραμμα για αγορά καλυμμένων ομολογιών και τιτλοποιημένων στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα επιστρέψει σήμερα Πέμπτη από την Φρανκφούρτη και εντός των επομένων ημερών αναμένεται να έχει συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον οποίο θα εξετάσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα ενόψει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024