Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Αγορά τιτλοποιημένων δανείων, υπό όρους, από Ελλάδα και Κύπρο

Ντράγκι: Αγορά τιτλοποιημένων δανείων, υπό όρους, από Ελλάδα και Κύπρο

Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι θα βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, διευκρίνισε ο πρόεδρος Μ.Ντράγκι. Από τα μέσα Οκτωβρίου οι αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ η αγορά ενυπόθηκων τίτλων θα γίνει το δ' τρίμηνο του έτους. Σχετικά με το ύψος των αγορών ο Ντράγκι είπε μόνο ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων, που θα έχουν διάρκεια δύο ετών, θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αγορών ενυπόθηκων τίτλων (ABS) από την ΕΚΤ, υπό τον όρο, όμως, ότι οι χώρες θα βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, διευκρίνισε ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δίνοντας ανακούφιση στην Αθήνα αλλά και στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη στη χώρα ακόμη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν βρίσκεται ή όχι υπό την ομπρέλα προστασίας των δανειστών της.

«Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα, δεν υπάρχουν αγορές» τόνισε ο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ τελειώνει στο τέλος του έτους.

Πάντως και υπό τους αυστηρούς όρους που τέθηκαν, σύμφωνα με πηγές από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να περάσει η απόφαση για αγορά ενυπόθηκων τίτλων και από ελληνικές τράπεζες δόθηκε μάχη σώμα με σώμα εντός του ΔΣ της ΕΚΤ.

Εξηγώντας τους αυστηρούς όρους που τέθηκαν για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ο Μ.Ντράγκι είπε:

«Θέλουμε να είμαστε όσο πιο περιεκτικοί γίνεται, αλλά με φρόνηση. Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι πως θα υπάρξουν μια σειρά μέτρα που θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού. Και υπάρχει και μια δεύτερη προϋπόθεση, η οποία βασικά είναι ότι οι χώρες θα έχουν ένα πρόγραμμα με την ΕΕ.»

Μεταξύ των μέτρων μείωσης του κινδύνου των ελληνικών και κυπριακών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ενός ανώτερου ορίου αγοράς κάθε έκδοσης ομολόγων στο 30% – έναντι 70% για τις άλλες χώρες – και η κατάθεση επιπλέον ενεχύρων τουλάχιστον 25%.

Σημειώνεται ότι από το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με ανάλυση της Citi, οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους τιτλοποιημένα δάνεια αξίας 44 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα, τραπεζίτες τονίζουν ότι είναι πολύ αυστηροί, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα της κίνησης αυτής της ΕΚΤ για την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

Διετους διάρκειας το πρόγραμμα αγορών

Η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές καλυμμένων ομολόγων από τα μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό 0,05%. Η αγορά ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων θα γίνει το δ’ τρίμηνο του έτους, πρόσθεσε.

Τα προγράμματα αυτά, που θα έχουν διάρκεια δύο χρόνων, θα βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας εκτίμησε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των προγραμμάτων θα είναι σημαντικός για τον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης απέφυγε για άλλη μια φορά να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό για το ύψος των αγορών.

«Είναι δύσκολο να δώσεις ένα συγκεκριμένο μέγεθος λόγω της αλληλεπίδραση των τριών προγραμμάτων -του προγράμματος των ABS, των καλυμμένων ομολόγων και τον στοχευμένων πράξεων αναχρηματοδότησης» σημείωσε.

«Μαζί με μια σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης που θα γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οι αγορές αυτές θα έχουν σημαντική επίεδραση στον ισολογισμό μας», αναφέρει και η ανακοίνωση της τράπεζας.

Παράλληλα, υποστήριξε πως τα νέα μέτρα της ΕΚΤμαζί με τη διευκολυντική νομισματική πολιτική που ήδη εφαρμόζεται, θα στηρίξουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ενώ πρόσθεσε πως το Διοικητικό Συμβούλιο τάσσεται ομόφωνα υπέρ της χρήσης μη συμβατικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης παραμένουν καθοδικοί. Όπως επισήμανε η ανάκαμψη μπορεί να επιβραδυνθεί από την υψηλή ανεργία και τον αρνητικό ρυθμό στη χορήγηση δανείων.

Προς εξευμενισμό του Βερολίνου ο κ. Ντράγκι δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε ορισμένες χώρες πρέπει να ενισχυθεί η ορμή των μεταρρυθμίσεων, επαναλαμβάνοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί από μόνη της για να επιστρέψει η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη.

«Η νομοθέτηση και η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να κερδίσει momentum σε ορισμένες χώρες. Αυτό αφορά τόσο στις αγορές προϊόντων και εργασίας όσο και σε δράσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος» σημείωσε.

«Όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική, οι χώρες της ευρωζώνης δεν πρέπει να αντιστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει και πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να αντανακλάται στα σχέδια του προϋπολογισμού για το 2015, τα οποία θα παραδώσουν τώρα οι κυβερνήσεις» είπε ο κ. Ντράγκι.

Άμεση η αντίδραση της Γερμανίας

Ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το σχέδιο αγοράς των ομολόγων με εγγυήσεις για τα τμήματα των ABS που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, μία κίνηση που θα έδινε πλήρη ασφάλεια στην αγορά και θα ενθάρρυνε και άλλους αγοραστές.

Ωστόσο, η Γαλλία και η Γερμανία απάντησαν αρνητικά στην έκκληση αυτή, σημειώνει το Reuters.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν έχει εκφράσει ήδη τις αμφιβολίες του για το πρόγραμμα αγοράς ABS.

«Αυτή είναι μία επικίνδυνη μεταβίβαση που θα ήταν δικαιολογημένη σε μία ακραία κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι είναι από κάθε πλευρά προβληματική στο σημερινό περιβάλλον», δήλωσε και ο κ. Άξελ Βέμπερ, προκάτοχος του κ. Βάιντμαν στην ηγεσία της Μπούντεσμπανκ.

Αναμένοντας προφανώς αυτές τις αντιδράσεις ο Μ.Ντράγκι δεν περέλειψε κατά τη συνέντευξη Τύπου να συνδέσει την αύξηση ευρωσκεπτικισμού που απασχολεί σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης με την οικονομική κατάσταση.

Ο Ντράγκι χαρακτήρισε «πολύ κατανοητή» την αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένης της αδύναμης οικονομίας της.

«Είναι πολύ κατανοητό ότι οι πολίτες είναι ευρωσκεπτικιστές, επειδή τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά… Σε αυτό το μέρος του κόσμου (τη Νότια Ευρώπη) τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, είναι εκτεταμένη η ανεργία και είναι πολύ αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα, με μία ύφεση που σε ορισμένες χώρες φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ.»

» Επομένως, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι πολίτες θα είναι ενθουσιασμένοι με αυτό. Στο άλλο μέρος της Ευρώπης υπάρχει (σ.σ.: ο ευρωσκεπτικισμός), επειδή οι πολίτες αισθάνονται ότι πληρώνουν για όλους τους άλλους», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024