Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μοσκοβισί: Πρέπει να τροποποιηθεί η μεθοδολογία της τρόικας στην Ελλάδα

Μοσκοβισί: Πρέπει να τροποποιηθεί η μεθοδολογία της τρόικας στην Ελλάδα

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και τις επώδυνες θυσίες των πολιτών της, ο υποψήφιος Επίτροπος Οικονομικών Π.Μοσκοβισί, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη κοινωνική τους διάσταση. Με κατανόηση για το θυμό των Ελλήνων απέναντι στην τρόικα είπε πως πρέπει να τροποποιήσει τη μεθοδολογία της.  Επίσης είπε ότι από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί ως Επίτροπος είναι η Ελλάδα.

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και τις επώδυνες θυσίες των πολιτών της, ο υποψήφιος Επίτροπος Οικονομικών Π.Μοσκοβισί, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη κοινωνική τους διάσταση. Έδειξε κατανόηση για το θυμό των Ελλήνων απέναντι στην τρόικα η οποία, όπως είπε, πρέπει να τροποποιήσει τη μεθοδολογία της. Για το ρόλο της Κομισιόν εξήγησε ότι θα παραμείνει σημαντικός, αλλά δεν θα είναι τόσο παρεμβατική. Επίσης, είπε ότι από τις πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί ως Επίτροπος είναι η Ελλάδα.

Ο Μοσκοβισί με το βλέμμα στο Βερολίνο προσπάθησε για άλλη μια φορά να κρατήσει την ισορροπία, και υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης, εστιάζοντας στην ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ακόμη τάχθηκε υπέρ ενός μόνιμου προέδρου στο Eurogroup, ενώ απέκλεισε να υπάρξουν ευρωομόλογα εντός της επόμενης πενταετίας.

Οι μνημονιακές χώρες ανακάμπτουν

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο υποψήφιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και τη Φορολογία Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, ο Π.Μοσκοβισί είπε ότι ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για τη διαφύλαξη της ακεραιότητας της ευρωζώνης και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα, την οποία επισκέφθηκε τρεις φορές στη διάρκεια της κρίσης, έκανε τεράστιες προσπάθειες με επώδυνες θυσίες για τον πληθυσμό της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών Γ.Κύρτσου (ΝΔ) και Ν.Μαριά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) υπογράμμισε ότι όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ως επίτροπος Οικονομίας «μια από τις πρώτες επισκέψεις του αν όχι η πρώτη» θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της Κομισιόν και να στείλει μήνυμα για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π.Μοσκοβισί είπε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων -που είναι απαραίτητες- και της ανάπτυξης, καθώς οι αλλαγές αυτές συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Αποσαφήνισε δε ότι ο ρόλος της Επιτροπής θα παραμείνει σημαντικός, χωρίς όμως να τίθεται θέμα κηδεμονίας των χωρών. Είπε, επίσης, ότι κατανοεί τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της, και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για την Ευρώπη και την ελληνική οικονομία. «Θα δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στο πώς οι μεταρρυθμίσεις μεταφράζονται σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί, o οποίος διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο ίδιος «μεταρρυθμιστής».

«Να τροποποιήσει τη μεθοδολογία της η τρόικα»

Ειδικά για τον ρόλο της τρόικας υποστήριξε ότι έκανε χρήσιμο έργο, καθώς απέτρεψε τη χρεοκοπία και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση στη μεθοδολογία της, με μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και περισσότερη κοινωνική διάσταση.

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ, χωρίς όμως να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες των αλλαγών που θα εισηγηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντα του Eπιτρόπου Οικονομίας.

Υπέρ μόνιμου προέδρου στο Eurogroup

Ο Π.Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup. Σύμφωνα με τον υποψήφιο επίτροπο, θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη χρήση της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας στο πλαίσιο των σημερινών κανόνων.

«Η ευελιξία δεν μπορεί να αφορά αλλαγή των κανόνων ή δημιουργική ερμηνεία τους», είπε και τόνισε ότι έχουμε ένα σύστημα έξυπνο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ενεργοποίηση στις διάφορες ρήτρες που υπάρχουν.

Σε γενικές γραμμές, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων χωρίς ανάπτυξη και δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μείωση του χρέους.

Ο Π.Μοσκοβισί, αφού σημείωσε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης, δεσμεύτηκε ότι προτεραιότητά του θα είναι ο σεβασμός των κανόνων, χωρίς διακρίσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι ένας «διαιτητής δίκαιος και αμερόληπτος».

Δεν βλέπει ευρωομόλογα την επόμενη πενταετία

Ο Π.Μοσκοβισί υποστήριξε ότι δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ιδέα για τη δημιουργία ευρωομολόγων, τονίζοντας μάλιστα ότι αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει προώθησή τους εντός της επόμενης πενταετίας.

«Δεν έχει έρθει ακόμη ο χρόνος για ευρωομόλογα» είπε.

Πρόκειται για ακόμη μία απάντηση που ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά του Βερολίνου, αφού η Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης φοβούνται μεταξύ άλλων ότι τα ευρωομόλογα θα προκαλούσαν άνοδο στα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολαμβάνουν σήμερα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024