Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει τη λιτότητα στον προϋπολογισμό 2015

Η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει τη λιτότητα στον προϋπολογισμό 2015

Η Γαλλία ρίχνει το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας τον προϋπολογισμό 2015, βάσει του οποίου το έλλειμμα θα επανέλθει εντός των ορίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ' ότι είχε υποσχεθεί, εξέλιξη που αποδίδει στην εύθραυστη οικονομία. «Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας» δηλώσει ο Μ.Σαπέν, τακτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει και η Ιταλία. Θέση μάχης πήρε ήδη η Μέρκελ, ωστόσο πλέον η Γαλλία μπορεί να βρει συμμάχους στην ΕΕ.

Η Γαλλία ρίχνει το γάντι στους εταίρους της ΕΕ ανακοινώνοντας τον προϋπολογισμό 2015, βάσει του οποίου το έλλειμμα θα επανέλθει εντός των ορίων της ΕΕ δύο χρόνια αργότερα απ’ ότι είχε υποσχεθεί, εξέλιξη που αποδίδει στην εύθραυστη οικονομία.

«Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας» δηλώσει ο Μ.Σαπέν, τακτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει και η Ιταλία. Θέση μάχης πήρε ήδη η Μέρκελ, ωστόσο πλέον η Γαλλία μπορεί να βρει συμμάχους στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση από το Παρίσι, ήρθε μερικές ώρες αφού έγινε γνωστό πως και η Ιταλία σχεδιάζει να χαλαρώσει το ρυθμό των επώδυνων μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος σε μια προσπάθεια να αποφύγει άλλον έναν χρόνο ύφεσης.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί πιο αργά απ’ ό,τι σχεδιαζόταν λόγω των οικονομικών συνθηκών – πολύ ασθενής ανάπτυξη και πολύ ασθενής πληθωρισμός» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Βάσει του σχεδίου του γαλλικού προϋπολογισμού, το δημόσιο έλλειμμα πρόκειται να μειωθεί από 4,4% φέτος σε 4,3% την ερχόμενη χρονιά, σε 3,8% το 2016 και σε 2,8% το 2017 – κάτω από το καθορισμένο από την ΕΕ όριο του 3%.

Η Γαλλία είχε υποσχεθεί προηγουμένως στους εταίρους της στην ΕΕ πως θα κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι τον ερχόμενο χρόνο, μια προθεσμία που είχε ήδη παραταθεί από το 2013. Ωστόσο η γαλλική ανεξάρτητη αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη ακόμη και των νέων στόχων.

«Καμιά περαιτέρω προσπάθεια δεν θα ζητηθεί από τους Γάλλους επειδή η κυβέρνηση –ενώ αναλαμβάνει τη δημοσιονομική ευθύνη που απαιτείται για να μπει η χώρα στο σωστό δρόμο– απορρίπτει τη λιτότητα», αναφέρεται στην κυβερνητική δήλωση για τον προϋπολογισμό.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αντιστέκεται σε πιέσεις από ορισμένα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματός του να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τις περικοπές, αλλά έχει επίσης να αντιμετωπίσει μια δημοτικότητα σε αρνητικό ρεκόρ 13%, καθώς και την είδηση, την περασμένη εβδομάδα, πως ο συντηρητικός αντίπαλός του Νικολά Σαρκοζί, ο άνθρωπος τον οποίο νίκησε στις προεδρικές του 2012, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Ο Σαπέν, ο οποίος παραδέχθηκε αυτό το μήνα πως ο στόχος για το έλλειμμα το 2015 είναι ανέφικτος, επανέλαβε προβλέψεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί την ερχόμενη χρονιά με 1%, ρυθμός που θα αυξηθεί το 2017 σε 1,9%.

Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις προβλέψεις της, η ανεξάρτητη γαλλική αρχή που επιβλέπει τα δημόσια οικονομικά, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιων Οικονομικών, ανακοίνωσε πως και οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2016 και το 2017 εξακολουθούν να μοιάζουν αισιόδοξες.

Υποστηρικτές της δημοσιονομικής λιτότητας με επικεφαλής τη Γερμανία πιστεύουν πως έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσει και η Γαλλία τη δημοσιονομική λιτότητα και τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες υποβάλλονται ήδη οι νότιοι γείτονές της λόγω της κρίσης χρέους του 2009-2012.

Το Reuters επισημαίνει, όμως, πως το Παρίσι μπορεί να υπολογίζει σε συμμάχους στη Ρώμη, την Αθήνα, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη και αλλού για να υποστηρίξει το επιχείρημά του πως περαιτέρω λιτότητα πιθανόν να είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα καταπνίξει την εύθραυστη αρχή της ανάκαμψης σε όλη την ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024