Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η έξοδος από το μνημόνιο «στο τραπέζι των συζητήσεων» με την τρόικα

Η έξοδος από το μνημόνιο «στο τραπέζι των συζητήσεων» με την τρόικα

Σε συμφωνία με την τρόικα ότι ο δημοσιονομικός στόχος του 2015 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα ήλθε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο της συνάντησης της Τρίτης έγινε και κλειστή σύσκεψη στην οποία εξετάσθηκε το πώς θα στηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Σε συμφωνία με την τρόικα ότι ο δημοσιονομικό στόχος του 2015 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα ήλθε σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης της Τρίτης έγινε και κλειστή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του σύμβουλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) στην οποία εξετάσθηκε το πώς θα στηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στη συνάντηση εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014 και τα «νούμερα» για το 2015. Η τρόικα δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τον τρέχοντα Προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή για το 2015 επήλθε συμφωνία για το δημοσιονομικό στόχο.
«Για το 2015 συμφωνήσαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το δημοσιονομικό στόχο χωρίς νέα μέτρα», τόνισε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως ο στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 θα περιληφθούν αναλυτικά όλες οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις, όπως πχ. η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%. Για τα προαπαιτούμενα είπε πως ο βαθμός κάλυψης είναι ικανοποιητικός και κατά την κυβέρνηση ξεπερνά το 65% (η τρόικα τον οριοθετεί στο 60%).
Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως η συζήτηση με την τρόικα πήγε πολύ καλά και το κλίμα ήταν πολύ καλό και πως οι δανειστές εμφανίσθηκαν διατεθειμένοι σε πολλά θέματα να βρουν λύσεις.
Όπως απεκάλυψε, σε κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή των κ.κ. Χαρδούβελη, Σταϊκούρα, Παπασταύρου, Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Κοστέλο (ΕΕ) εξετάσθηκε η «Day After» (η επόμενη ημέρα).

«Εξετάσαμε το πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο. Πρέπει με το κλείσιμο του review να έχουμε κλείσει και το θέμα της εξόδου», ανέφερε λέγοντας πως δεν υπήρξε αναφορά επί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, αλλά και ότι οι δανειστές εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις. Ο ίδιος σημείωσε πως εάν η χώρα εξέλθει από το Μνημόνιο «εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν μπορεί να είναι ο ίδιος».

Ο ανώτατος αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών αποσαφήνισε πως η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου.
Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχονται τα ελληνικά ομολόγα το τελευταίο διάστημα είπε πως όταν οι αγορές είναι ρηχές υπάρχει μεταβλητότητα και στη παρούσα περίπτωση οι αποδόσεις ομολόγων αυξήθηκαν διότι προχώρησε σε πωλήσεις ένα συγκεκριμένο fund.
Τέλος, σε σχέση με το θέμα που φαίνεται να προέκυψε με την παρουσία του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στις επαφές με την τρόικα- κάτι που κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες ενόχλησε τον Γκίκα Χαρδούβελη που μετέφερε την ενόχληση αυτή στο ΠΑΣΟΚ – το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως ο κ. Λαζαρίδης έχει βαθιά γνώση των αριθμών και πως είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία του στις διαπραγματεύσεις.

Την Τετάρτη, με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024