Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο προσκήνιο τα «Greek Statistics» με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Στο προσκήνιο τα «Greek Statistics» με δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Εμμεσο «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα από τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρ.Γεωργίου, που αποκάλυψε στους FT πως το Γενικό Λογιστήριο δεν απέστειλε εγκαίρως στην Αρχή στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013, κάτι που δεν θα της επιτρέψει να κοινοποιήσει σήμερα, Τρίτη, στην Κομισιόν τα στοιχεία των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Σε έμμεσο «άδειασμα» του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα προχώρησε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, αποκαλύπτοντας χθες στους Financial Times πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν απέστειλε εγκαίρως στην Ελληνική Στατιστική Αρχή στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013, κάτι που δεν θα επιτρέψει στην στατιστική Αρχή να κοινοποιήσει σήμερα Τρίτη τα στοιχεία των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρέπει να σημειωθεί πως από το Φεβρουάριο 2014 η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε δημοσίως ανακοινώσει πως ανέμενε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στοιχεία της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995‐2005 προκειμένου να υπολογίσει το έλλειμμα και το χρέος βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 2010).

Αν και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησε εντός του Σεπτεμβρίου στην αποστολή των σχετικών στοιχείων προς την ΕΛΣΤΑΤ χθες ο επικεφαλής της Αρχής Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας στους Financial Times αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα χάσει τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε τη διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, προσθέτοντας πως η Αρχή θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο.

Η δήλωση του κ. Γεωργίου, η οποία επέτρεψε στους Financial Times να επαναφέρουν το θέμα των «Greek Statistics» στο προσκήνιο, ήλθε μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και σε μια ευαίσθητη στιγμή για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ελληνικής αγοράς ομολόγων.

Ακόμη, η παρέμβαση Γεωργίου δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για το μηχανισμό καταγραφής και συγκέντρωσης των δημοσιονομικών δεδομένων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τομέας στον οποίο η κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλη πρόοδο και ο οποίος μέχρι σήμερα δεν είχε αμφισβητηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024