Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στη Βουλή η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών

Κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική, η τροπολογία για τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται διατάξεις για τον ΟΔΙΕ, αλλά και διατάξεις για τον οργανισμό του υπουργείου Οικονομικών.

Κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη στη Βουλή η τροπολογία για την μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών σε φορολογική απαίτηση, με την οποία τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θωρακίζονται εν όψει της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Την τροπολογία θα υποστηρίξει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Με την τροπολογία το Δημόσιο εγγυάται ότι θα χορηγήσει στις τράπεζες ομόλογα για το μέρος του αναβαλλόμενου φόρου που δεν θα συμψηφιστεί με κέρδη εντός της επόμενης 30ετίας.

Με την παροχή της εγγύησης αυτής, ο αναβαλλόμενος φόρος από τις ζημιές που υπέστησαν οι τράπεζες από την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012, αλλά και ο αναβαλλόμενος φόρος που θα προκύψει από την ενεργητική αναδιάρθρωση δανείων, αναγνωρίζεται στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ακόμη και με το αυστηρότερο καθεστώς της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ειδικά για το σημείο αυτό η τροπολογία προβλέπει πως πέραν της μετατροπής του λογιστικά αναγνωρισμένου σήμερα αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση, θα υπάρχει εφ’ εξής η δυνατότητα σχηματισμού φορολογικής απαιτήσεως για τις ζημιές που θα εγγράφουν οι τράπεζες από αναδιαρθρώσεις ή ρυθμίσεις επιχειρηματικών δάνειων.

Αν και η ρύθμιση θεωρείται γενικά επωφελής, καθώς διασφαλίζει πως οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να επικαλεστούν τον αναβαλλόμενο στα επικείμενα τεστ αντοχής της ΕΚΤ μειώνοντας τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ωστόσο εμπεριέχει και ρίσκα.

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις διατάξεις της προτεινομένης τροπολογίας προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού :

  • Ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την μετατροπή (από το 2016 και μετά) σε οριστικές απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου των οριζομένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων που θα περιλαμβάνονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών, των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης και των εταιρειών πρακτορείας επιχειρηματικών απαιτήσεων, εφόσον το λογιστικό , μετά από φόρους αποτέλεσμα αυτών είναι ζημία. Η πραγματική απώλεια θα επέλθει από το 2021 και μετά δεδομένης της ισχύουσας και σήμερα μεταφοράς της ζημιάς για πέντε έτη.
  • Ενδεχόμενη δαπάνη (από το 2016 και μετά) για την εξυπηρέτηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδοθούν προς εξόφληση των απαιτήσεων από μετατροπή των οριζομένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, σε περίπτωση που τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα τεθούν σε εκκαθάριση, ειδική εκκαθάριση, διαδικασία εξυγίανσης ή κηρυχτούν σε πτώχευση.
  • Ενδεχόμενη μελλοντική (τουλάχιστον μετά από 30 χρόνια) δαπάνη για την εξυπηρέτηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου που θα εκδοθούν σε περίπτωση που οι απαιτήσεις των ανωτέρω νομικών προσώπων δεν έχουν συμψηφιστεί στο σύνολο τους με φόρο εισοδήματος κατά τα επόμενα 30 έτη. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα προκύψει παράλληλα και αύξηση του χαρτοφυλακίου του Δημοσίου (και συνεπώς και μελλοντική αύξηση εσόδων από μερίσματα) από την έκδοση κοινών μετοχών των νομικών αυτών προσώπων που θα ανήκουν στο Δημόσιο.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει πως τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθούν εκ των προτέρων διότι εξαρτώνται από τις μελλοντικές οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων (κερδοφορία ή μη, ύψος αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, λόγος ενδεχόμενης λογιστικής ζημίας προς ίδια κεφάλαια), τους μελλοντικούς φορολογικούς συντελεστές , τους όρους των τίτλων που τυχόν εκδοθούν, κ.λ.π..

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024