Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: Συνολικό νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση επιπτώσεων της κρίσης

Δένδιας: Συνολικό νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση επιπτώσεων της κρίσης

«Θέση της κυβέρνησης είναι δημιουργηθεί συνολικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης, με την αντιμετώπιση των 'κόκκινων' δανείων και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και ιδιωτών. Δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όπου δημιουργούνται νησίδες που μένουν ακάλυπτες ομάδες πολιτών θα επέμβουμε», δήλωσε ο Ν.Δένδιας. Η απάντηση αυτή, μετά από ερώτηση για πιθανή κατάργηση του νόμου Κατσέλη, μπορεί να ερμηνευθεί ότι τα αφήνει όλα ανοικτά.

«Θέση της κυβέρνησης είναι δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης, με την αντιμετώπιση των ‘κόκκινων’ δανείων και με το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων και ιδιωτών. Δεν καταργείται τίποτα, αλλά και όπου δημιουργούνται νησίδες που δεν προστατεύονται ομάδες πολιτών θα επέμβουμε», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Η απάντηση αυτή μετά από ερώτηση για πιθανή κατάργηση του νόμου Κατσέλη, μπορεί να ερμηνευθεί ότι η κυβέρνηση τα αφήνει όλα ανοικτά.

Ειδικότερα, απαντώντας ο υπουργός επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία λογική κατάργησης ή επικύρωσης νομοθετημάτων που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση. Έχουμε μια ολιστική αντιμετώπιση στο φαινόμενο. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητο ότι ο Έλληνας πολίτης που υπήρξε θύμα της κρίσης χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος πρέπει να προστατευθεί. Εάν υπάρξουν νησίδες που μένουν ακάλυπτες θα καθίσουμε και θα το συζητήσουμε».

Όπως είπε ο ίδιος, η προσέγγιση της κυβέρνησης στα θέματα αυτά, δεν είναι η κατάργηση ή μη κατάργηση νόμων και διατάξεων.

Το θέμα είναι, είπε ο υπουργός, να δημιουργηθεί ένα συνολικό νομικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της κρίσης και δεύτερον θα αντιμετωπίζει θετικά το επιχειρείν τη στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.

Το νομοθέτημα για τα «κόκκινα» δάνεια, είναι ένα νομοθέτημα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, σημείωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι ένα άλλο νομοθέτημα είναι το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και ένα άλλο νομοθέτημα είναι το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών.

Χρειαζόμαστε 100.000 νέες επιχειρήσεις

Για το θέμα της πώλησης στοιχείων από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ο υπουργός σχολίασε ότι σε εποχές κρίσης, αλλά και πέραν αυτών, ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει και δεύτερη ευκαιρία.

«Το ερώτημα δεν είναι η τήρηση των στοιχείων ή ποιων στοιχείων αλλά πώς γίνεται η εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών δεδομένου ότι η χώρα χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 100.000 νέες επιχειρήσεις για να αρχίσει να ξεπερνά το πρόβλημα της ανεργίας» επισήμανε.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η ΓΣΕΒΕΕ, με τον πρόεδρο της Γ.Καββαθά να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «τα προσωπικά δεδομένα των επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνονται φέιγ βολάν».

Υπό εξέταση Αναπτυξιακή Τράπεζα ΜμΕ

Την πιεστική ανάγκη της δημιουργίας Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων επανέλαβαν στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ν.Δένδια, εκπρόσωποι του κλάδου, σήμερα, Δευτέρα.

Ο υπουργός είχε συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη και τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά.

Ο υπουργός, όπως είπε ο κ. Καββαθάς, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες μέρες αναμένει μελέτη για την αναπτυξιακή πορεία των συνεταιριστικών τραπεζών και θα οριστεί στη συνέχεια νέα συνάντηση με τα προεδρεία των μικρομεσαίων.

Νωρίτερα, ο κ. Κορκίδης είχε αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ ότι σε Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων μπορεί να μετεξελιχθεί το ΕΤΕΑΝ σε συνεργασία με τις υγιείς συνεταιριστικές τράπεζες με κεφαλαιακή ενίσχυση των τελευταίων με τα διαθέσιμα χρήματα από τα ομόλογα του Ταμείου. Υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι αυτά τα κεφάλαια στο ΕΤΕΑΝ είναι της τάξης των 700 εκατομμυρίων και ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ χρειάζονται οι συνεταιριστικές για αύξηση κεφαλαίων.

Ο κ. Καββαθάς σημείωσε, σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντηση με τον υπουργό, ότι το 80% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν καμία πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Είπε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πιο εξειδικευμένη συνάντηση με πλήρως ανεπτυγμένη την πρόταση από τους μικρομεσαίους.

Για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια δεν έγινε συζήτηση, αλλά όπως ενημερώθηκαν οι μικρομεσαίοι τις επόμενες μέρες θα τους καλέσει το υπουργείο για να τους παρουσιάσει το σχέδιο για το οποίο υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη με την τρόικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024