Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Μαυραγάνης: Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό επιχειρήσεων

Γ. Μαυραγάνης: Καταργείται το φορολογικό πιστοποιητικό επιχειρήσεων

Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα.

Την κατάργηση του φορολογικού πιστοποιητικού των επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2016 προανήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στο χαιρετισμό του στο θέμα του συνεδρίου «Αποτελεσματικότεροι Έλεγχοι σε Πολυπλοκότερο Περιβάλλον» ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους, αφενός διότι από το 2016 θα ισχύουν οι νέοι κανόνες που τέθηκαν με την Οδηγία 2014/56 για τους ορκωτούς ελεγκτές, και αφετέρου διότι από τη χρονιά αυτή και συγκεκριμένα για χρήσεις που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2016, το φορολογικό πιστοποιητικό στη μορφή που είναι σήμερα δεν θα υπάρχει.

«Και οι δύο λόγοι που προανέφερα αποτελούν και την μεγάλη πρόκληση για τους ορκωτούς ελεγκτές στη χώρα μας» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και προσέθεσε πως μέσα στο 2015 το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μετάβαση στο νέο καθεστώς, ώστε ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων να περιλαμβάνει και έκφραση γνώμης για τη φορολογική κατάσταση της εταιρείας με βάση πάντα τη διεθνή πρακτική στον τομέα αυτό.

Σημειώνεται πως η ενσωμάτωση από το 2016 του φορολογικού πιστοποιητικού στις οικονομικές καταστάσεις που εκδίδουν οι ελεγκτικές εταιρείες θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό των έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου θα ελαφρύνει τις εταιρείες από την δαπάνη έκδοσης του πιστοποιητικού φορολογικής συμμόρφωσης που σήμερα ανέρχεται από 5.000 ευρώ έως και 100.000!

Ο κ. Μαυραγάνης προσέθεσε πως επιπλέον η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης σε σχέση με την κατάργηση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/34 για τις οικονομικές καταστάσεις συγκεκριμένων τύπων επιχειρήσεων και την κωδικοποίηση των λογιστικών διατάξεων σε ενιαίο κείμενο, θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε ένα πιο απλοποιημένο περιβάλλον κανόνων και στους ελεγκτές και στους λογιστές να έχουν τη δυνατότητα να καταφεύγουν σε ένα ενιαίο κείμενο που θα περιέχει τους κανόνες για τα λογιστικά αρχεία, τα παραστατικά συναλλαγών και τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

«Ο ρόλος του ελέγχου από τους ορκωτούς ελεγκτές στα επόμενα χρόνια αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, και αναβαθμίζεται. Αυτό σημαίνει ότι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, τα συμπεράσματα από τους ελέγχους θα είναι πολύτιμα για τις εποπτικές αρχές, τα υπουργεία, τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024