Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ένεση ρευστότητας 5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες στις εγχώριες επιχειρήσεις

Ένεση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες στις εγχώριες επιχειρήσεις, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παροχής φθηνού χρήματος (LTRO’s) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διάρκειας τεσσάρων ετών. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε εγχώριες επιχειρήσεις είτε με τη μορφή νέων δανείων είτε για αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών.

Ένεση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ θα είναι σε θέση να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες στις εγχώριες επιχειρήσεις, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παροχής φθηνού χρήματος (LTRO’s) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διάρκειας τεσσάρων ετών.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε εγχώριες επιχειρήσεις είτε με τη μορφή νέων δανείων είτε για αναχρηματοδότηση παλαιών οφειλών. Βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η ΕΚΤ, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα, είναι να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία και συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις, αλλιώς η χρηματοδότηση με το προνομιακό επιτόκιο, που ανέρχεται σε μόλις 0,15%, θα διακοπεί πρόωρα.

Από τις ελληνικές τράπεζες το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, άντλησε η Τράπεζα Πειραιώς, καλύπτοντας πλήρως το όριο που είχε θέσει η ΕΚΤ. Όπως ανέφεραν κύκλοι της τράπεζας, επιδίωξή της είναι να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Από 1 δισ. ευρώ εκάστη άντλησαν η Alpha Bank και η Eurobank, από τα 1,7 δισ. ευρώ και το 1,8 δισ. ευρώ που δικαιούνταν αντίστοιχα, ενώ περιορισμένη χρήση του προγράμματος έκανε η Εθνική Τράπεζα , καθώς άντλησε πολύ λιγότερα χρήματα από το 1,6 δισ, ευρώ που δικαιούταν.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να συμμετάσχουν δυναμικά και στη δεύτερη φάση του προγράμματος, τον Δεκέμβριο, αντλώντας επιπλέον περίπου 6 δισ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024