Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: Ανησυχητική η αδύναμη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Eurobank: Ανησυχητική η αδύναμη αποκλιμάκωση της ανεργίας

Ανησυχητική χαρακτηρίζει την αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας η Eurobank σε ανάλυσή της, τονίζοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που ή ετήσια μεταβολή ήταν διπλάσια της σημερινής, θα χρειαζόταν να περάσουν προσεγγιστικά 15 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στο επίπεδο του 7,28% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2008.

Ανησυχητική χαρακτηρίζει την αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας η Eurobank, κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή της, υπό τον τίτλο «7 Ημέρες Οικονομία», τονίζοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που ή ετήσια μεταβολή ήταν διπλάσια της σημερινής, ήτοι από 0,63 στο 1,26, θα χρειαζόταν να περάσουν προσεγγιστικά 15 χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική ανεργία στο επίπεδο του 7,28% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2008 (αρχή της αυξητικής πορείας του ποσοστού ανεργίας).

Επισημαίνεται πως δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι το ποσοστό της ανεργίας μέσα σε έξι χρόνια εκτοξεύθηκε κατά 19,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Αισιόδοξο στοιχείο για την ελληνική αγορά εργασίας είναι, σύμφωνα με τη Eurobank, το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και έπειτα ο ρυθμός αύξησης (ετήσια μεταβολή) της ανεργίας συνεχώς επιβραδύνεται και από τον Απρίλιο του 2014 έχει περάσει σε αρνητικά επίπεδα, ήτοι το ποσοστό της ανεργίας σε ετήσια βάση μειώνεται.

Πιο συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των -0,21 ποσοστιαίων μονάδων (ΠΜ), τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των -0,62 ΠΜ και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των -0,63 ΠΜ. Ωστόσο η δυναμική της πτωτικής πορείας του ποσοστού της ανεργίας είναι ιδιαιτέρως ισχνή, επισημαίνεται.

Σε όρους ατόμων, και συγκεκριμένα στο πεδίο της απασχόλησης, ύστερα από την ετήσια αύξηση που καταγράφηκε –για πρώτη φορά μετά από 61 συνεχόμενους μήνες πτωτικής πορείας (3/09)- τον μήνα Μάιο (5 χιλιάδες άτομα), τον Ιούνιο σημειώθηκε μικρή κάμψη της τάξης των 3 χιλιάδων (χιλ.) ατόμων.

Από την πλευρά των ανέργων, προστίθεται στην έρευνα, παρατηρούμε πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο αριθμός τους μειώθηκε. Συγκεκριμένα η ετήσια συρρίκνωση κατά τον μήνα Απρίλιο ήταν της τάξης των 23 χιλ. ατόμων, τον μήνα Μάιο ήταν της τάξης των 39 χιλ. ατόμων και τον μήνα Ιούνιο ήταν της τάξης των 43 χιλ. ατόμων. Συνδυάζοντας τις μεταβολές τόσο στον αριθμό των απασχολούμενων όσο και στον αριθμό των ανέργων παρατηρούμε ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό κατά τον μήνα Ιούνιο μειώθηκε κατά 46 χιλ. άτομα.

Όπως και στην περίπτωση του ποσοστού της ανεργίας, από τον Μάιο του 2012 και έπειτα παρατηρούμε μια συνεχή επιβράδυνση τόσο στο αριθμό μείωσης των απασχολούμενων ατόμων όσο και στον αριθμό αύξησης των ανέργων, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2014 η ετήσια μεταβολή στον αριθμό των ανέργων πέρασε σε αρνητικά επίπεδα, ωστόσο η συγκεκριμένη μεταβολή δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων, ήτοι υπήρξε μείωση του εργατικού δυναμικού.

Επιπροσθέτως, λένε, αξίζει να αναφέρουμε πως από τον Απρίλιο του 2011 και έπειτα ο ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού μειώνεται.

Σύμφωνα με την ανάγνωση των προαναφερθέντων στοιχείων, οι αναλυτές της τράπεζας παρατηρούν πως η ελληνική αγορά εργασίας -σε όρους απασχόλησης, ανεργίας και εργατικού δυναμικού- έφτασε σε ένα σημείο «καμπής» (σταμάτησε η επιτάχυνση της χειροτέρευσης των επί μέρους δεικτών) στα μέσα του 2012 και από τον Απρίλιο του 2014 (πάντα σε ετήσια βάση) παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης.

Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, η αναζωογόνηση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και η σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα αποτελούν παράγοντες που δύνανται να βελτιώσουν τους επί μέρους δείκτες στην αγορά εργασίας με πιο γρήγορο ρυθμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024