Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Επίσημη πρώτη για προσφορά φθηνής ρευστότητας μέσω ΤLTRO από την ΕΚΤ

Η ΕΚΤ προχωρά σήμερα, Πέμπτη στην πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης. Με τον πληθωρισμό σε χαμηλό 5ετίας και την οικονομία στάσιμη, η κεντρική ευρωτράπεζα ελπίζει ότι η ζήτηση στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs, θα κινηθεί υψηλά. Αντληση 5,4 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ προχωρά σήμερα, Πέμπτη στην πρώτη προσφορά φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες, με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας της ευρωζώνης. Με τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας και την οικονομία στάσιμη, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ελπίζουν ότι η ζήτηση στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs, θα κινηθεί υψηλά.

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών μιλά για αιτήσεις δανείων ύψους 174 δισ. ευρώ. Tο ποσό που θα διεκδικήσουν σε αυτήν την πρώτη πράξη οι ελληνικές τράπεζες είναι ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, άρθρο του Reuters προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας ίσως ξεκινήσει υποτονικά.

Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 0,3% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο 5ετίας, και την οικονομία της να είναι στάσιμη, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ελπίζουν ότι η ζήτηση από τις τράπεζες στην πρώτη από τις έξι στοχευμένες πράξεις μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης ή TLTROs (όπως ονομάζει η ΕΚΤ την προσφορά 4ετών δανείων για την αύξηση του δανεισμού στην πραγματική οικονομία) θα κινηθεί στο υψηλότερο όριο των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αυτήν την εβδομάδα, σημειώνει δημοσίευμα των Financial Times, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια ύψους 174 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 167 δισ. ευρώ στη δεύτερη πράξη αναχρηματοδότησης που θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ θέλει να πείσει τις αγορές πως εννοεί στα σοβαρά ότι θέλει να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό με την αύξηση του ισολογισμού της στα επίπεδα που είχε αυτός στις αρχές του 2012. Πριν από 2,5 χρόνια, το ενεργητικό της ΕΚΤ ανερχόταν σε 3 τρισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 2 τρισ. ευρώ.

Το σχέδιο της ΕΚΤ είναι τα TLTROs να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με τις αγορές από την ίδια δεσμών τραπεζικών δανείων, που είναι γνωστές ως διασφαλισμένα ομόλογα (asset – backed securities, ABS).

Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν έως τον Οκτώβριο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου των διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά – καθώς η αγορά των ομολόγων αυτών είναι ακόμη υποτονική – η υλοποίησή του μπορεί να αποδειχθεί μακρόχρονη.

Ορισμένοι θεωρούν τα δύο πρώτα TLTROs ως την καλύτερη ευκαιρία για την αύξηση του ισολογισμού της ΕΚΤ γρήγορα, χωρίς να προσφύγει σε μία πλήρους κλίμακας ποσοτική χαλάρωση.

Συνολικά, ο ισολογισμός της ΕΚΤ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 985 δισεκ. ευρώ από τις 6 συναλλαγές TLTROs και τις αγορές διασφαλισμένων ομολόγων, αλλά λίγο πάνω από το ένα τρίτο του ποσού αυτού θα αντισταθμισθεί από τις αποπληρωμές των παλαιότερων δανείων που πήραν οι τράπεζες από την ΕΚΤ, τα οποία λήγουν το 2015.

Με τις έξι συναλλαγές TLTROs, που αρχίζουν αύριο και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015, η ΕΚΤ θα προσφέρει δάνεια έως 1 τρισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις.

Τα δάνεια αυτά είναι ελκυστικά, επειδή οι τράπεζες μπορούν να «κλειδώσουν» πολύ χαμηλά επιτόκια για 4 χρόνια, εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους για τον δανεισμό. Το κόστος των δανείων συνδέεται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ που ανέρχεται σε μόλις 0,05%.

Reuters: Ίσως η διοχέτευση ρευστότητας ξεκινήσει υποτονικά

«Το τελευταίο διάστημα ένα προσφιλές παιχνίδι στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι να μαντέψουν το μέγεθος της ρευστότητας που θα διοχετεύσει η EKT στην αγορά μέσω των TLTRO (στοχευμένη παροχή ρευστότητας): Πόσες τράπεζες θα συμμετάσχουν και για πόσο; Ο Mario Draghi έχει πει ότι στόχος είναι ο ισολογισμός της ΕΚΤ να επεκταθεί στα επίπεδα του 2012, ή αλλιώς στα 3 τρισ. ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά σε άρθρο-γνώμης του Reuters.

Ωστόσο, προσθέτει, «εάν η συμμετοχή των τραπεζών είναι υποτονική στο ντεμπούτο- εάν επί παραδείγματι ζητήσουν λιγότερα από 100 δις ευρώ- οι αγορές ίσως αντιδράσουν με ενίσχυση του ευρώ. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την αποκαλούμενη «ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing)».

Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ, συμπληρώνεται στο άρθρο, έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει περίπου 1 τρισ. ευρώ μέσω των TLTROs – ξεκινώντας το πρόγραμμα στις 18 Σεπτεμβρίου με διάρκεια έως και το 2016.

Ωστόσο, 350 δισ. ευρώ από παλαιότερα τριετή δάνεια λήγουν σύντομα. Επιπλέον 150 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων που είχαν αγοραστεί παλαιότερα λήγουν στα επόμενα χρόνια. Η ΕΚΤ θα αποκτήσει επίσης ενυπόθηκους τίτλους (ABS) και καλυμμένες ομολογίες.

Οι προσδοκίες είναι μικρές, αναφέρει ο αρθρογράφος. Οι τράπεζες του Νότου της Ευρώπης μπορεί να μην θέλουν να δανειστούν. Η επιπλέον ρευστότητα τιμωρείται από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και η ζήτηση για νέες πιστώσεις παραμένει χαμηλή στις χώρες του Νότου.

Η Nomura αναμένει ότι μέσω των TLTRO θα διατεθούν 280 δισ ευρώ φέτος και 550 δισ ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος θα σηκώσουν το πρόγραμμα ABS και αυτό των καλυμμένων ομολογιών που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Η RBS εκτιμά το ύψος αυτών των τίτλων, που μπορούν να αποκτηθούν σχετικά εύκολα, στα 244 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ ίσως πέσει έξω μερικά εκατοντάδες δισ. ευρώ, σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters, προσθέτοντας πως μια ισχυρή συμμετοχή – ύψους 200 δισ. ευρώ- θα βοηθούσε τον Ντράγκι.

Από την άλλη, συμπληρώνει, ένα φτωχό αποτέλεσμα είναι απίθανο να κινητοποιήσει την ΕΚΤ να αναλάβει νέα δράση. Κατ’ αρχήν ο στόχος, ώστε ο ισολογισμός της ΕΚΤ να επεκταθεί έως τα 3 δισ. ευρώ είναι ασαφής. Ο Μ.Ντράγκι είπε απλώς ότι η ΕΚΤ θα «κινηθεί προς αυτόν».

Επιπλέον, είναι πολύ νωρίς για διαγραφή τίτλων που έχουν αποκτηθεί, οι όγκοι θα εξαρτηθούν από την τιμή που θα πληρώσει η ΕΚΤ και τη διάθεση των αρχών να χαλαρώσουν τους όρους για τις τιτλοποιήσεις, καθώς και τις αποφάσεις των κυβερνήσεων να τις επιδοτήσουν ή όχι.

Επιπλέον, εάν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις τότε η εμπιστοσύνη και η ζήτηση για πιστώσεις ίσως αυξηθεί το επόμενο έτος.

Οι αγορές δεν θα πρέπει πάντως να αναμένουν η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, ακόμη, καταλήγει ο αναλυτής του Reuters Breakingviews.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024