Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού εστιάζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού αναφέρεται ο νέος αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζοντας ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγουν το σενάριο της «ιαπωνοποίησης» και να αντιμετωπίσουν την παγίδα.

Στην ανάγκη αντιμετώπισης του στασιμοπληθωρισμού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη του στο κοινοτικό δελτίο «Europolitique».

Περιγράφοντας τις προτεραιότητές του, ο νέος επίτροπος επισημαίνει αρχικά ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη πρέπει να αποφύγουν το σενάριο της «ιαπωνοποίησης» και να αντιμετωπίσουν την παγίδα του στασιμοπληθωρισμού.

«Αν παρατηρήσετε τους παράγοντες κινδύνου, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες: γήρανση του πληθυσμού, υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, χαμηλός πληθωρισμός, δηλαδή υπάρχει ορατός κίνδυνος ύφεσης», τονίζει και επισημαίνει ότι το κλειδί στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς.

Δεύτερη προτεραιότητα για το νέο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής αποτελεί η συμμετοχή όλων στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, ιδίως όσον αφορά τους τομείς των υπηρεσιών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας.

Στην ίδια συνέντευξη ο Β.Ντομπρόβσκις υπογραμμίζει ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, κάτι που προβλέπεται και στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, κατά τον κοινοτικό επίτροπο.

Ο Β.Ντομπρόβσκις αναφέρει ακόμη ότι οι τρεις αυτές προτεραιότητες –αν και ορισμένες «απομακρύνονται» από το δικό του χαρτοφυλάκιο- συνδέονται μεταξύ τους.

Οι τρεις αυτές πολιτικές μπορούν κατά την άποψή του να συνεισφέρουν στη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα μεταξύ των κρατών-μελών αλλά και εντός των κρατών-μελών, όπως επισημαίνει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024