Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφορές 1,6 δισ. ευρώ αποδέχθηκε ο ΟΔΔΗΧ στην επανέκδοση του 3ετους και 5ετούς

Προσφορές 1,6 δισ. ευρώ αποδέχθηκε ο ΟΔΔΗΧ στην επανέκδοση του 3ετους και 5ετούς

Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε προσφορές ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 3ετούς και 5ετούς ομολόγου με αντάλλαγμα υφιστάμενα έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ). Για επίτευξη των στόχων μιλά το υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Εστιάζοντας στα οφέλη αυτής της συναλλαγής, εξηγεί ότι ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας, η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων.

Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε προσφορές ύψους 1,6 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 3ετούς και 5ετούς ομολόγου με αντάλλαγμα υφιστάμενα έντοκα γραμμάτια (ΕΓΔ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Για επίτευξη των στόχων μιλά το υπουργείο Οικονομικών. Ικανοποιημένο από την ουσιαστική ανταπόκριση και το ύψος των προσφορών, τονίζει ότι έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Εστιάζοντας δε στα οφέλη αυτής της συναλλαγής, εξηγεί ότι ανοίγει το δρόμο και για την έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας, η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων.

Ειδικότερα το Δημόσιο άντλησε 589 εκατ. ευρώ από το 3ετές ομολόγο και 1,03 δισ. ευρώ από το 5ετές. Ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν 1 δισ. ευρώ.

Με την έκδοση αυτή, ο ΟΔΔΗΧ αποσκοπεί να βελτιώσει τη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, να ενισχύσει την ρευστότητα και να εξομαλύνει την καμπύλη των λήξεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Χθες έγινε ένα ακόμη βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Η Ελληνική Δημοκρατία προσκάλεσε τους επενδυτές σε πράξη ανταλλαγής 3μηνων και 6μηνων εντόκων έναντι 3ετών και 5ετών ομολόγων για αρχικό ποσό 1 δισ. ευρώ και σε επίπεδα αποδόσεων χαμηλότερα από εκείνα στα οποία εκδόθηκαν.

» Η πρόσκληση βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Οι στόχοι της συναλλαγής επετεύχθησαν εξ ολοκλήρου καθώς:

1) Μεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.

2) Μειώθηκε το stock των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. σε 13,4 δισ. Κατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο να προσδώσει αποδόσεις καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.

3) Δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται.

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της αγοράς καθώς στις άλλες χώρες της περιφέρειας, η συμμετοχή των εγχώριων πιστωτικών οργανισμών στις αγορές ομολόγων υπερβαίνει το 30%.

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών θα προσδώσει στην αγορά ομολόγων μεγαλύτερη ρευστότητα καθιστώντας την πιο λειτουργική, συμπιέζοντας το κόστος των συναλλαγών και προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024