Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα

Ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα

Υπέγραψε ο ΑΔΜΗΕ τις συμβάσεις, συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, με τέσσερις εταιρίες για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το έργο, που παρέμενε στάσιμο για μία τουλάχιστον 20ετία, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι καταναλωτές καλούνται να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερα ποσά για τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, με τις νέες αυξήσεις να έρχονται τον Οκτώβριο.

Ο ΑΔΜΗΕ, που ανήκει εξολοκλήρου στη ΔΕΗ, υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, συμβάσεις συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ με τέσσερις, ξένες και ελληνικές, εταιρίες για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η γαλλική Alstom, η ελβετική ABB, η ιταλική Prysmian και τα Ελληνικά Καλώδια θα αναλάβουν την κατασκευή υπόγειων καλωδίων, ανέφερε ο ΑΔΜΗΕ σε ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ πωλεί το 66% του ΑΔΜΗΕ, με τέσσερις εταιρίες να έχουν προεπιλεγεί στον σχετικό διαγωνισμό.

Το έργο, που παρέμενε στάσιμο για μία τουλάχιστον 20ετία, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Ειδικότερα, στο τέλος του 2016 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά Τήνο, Μύκονο και Πάρο.

Η ολοκλήρωση του έργου με τη διασύνδεση της Νάξου και των συνοδευτικών έργων υποδομής τοποθετείται στο 2019, οπότε η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στο όφελος αυτό αναφέρθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου: «Μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Και φυσικά, θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας».

Μαζί με την Κρήτη στα 500 εκατ. το όφελος

Με την προσθήκη, αργότερα, της Κρήτης, η μείωση του κόστους και κατ’ επέκταση της επιβάρυνσης των καταναλωτών (που χρηματοδοτούν το υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στους λογαριασμούς) μπορεί να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν σήμερα, αφορούν την πρώτη φάση του έργου, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ (προβλέπεται χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), και περιλαμβάνουν τα εξής έργα:

– Υποβρύχια διασύνδεση Λαυρίου- Σύρου, μήκους 108 χλμ. Ανάδοχος είναι η εταιρεία Prysmian και ο χρόνος παράδοσης είναι 22 μήνες.

– Υποβρύχιες διασυνδέσεις της Σύρου προς Τήνο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος «Ελληνικά Καλώδια», παράδοση σε 22 μήνες).

– Υποσταθμοί σε Λαύριο, Σύρο, Μύκονο και Πάρο (ανάδοχος η Alstom, παράδοση σε 22 μήνες).

– Συγκρότημα αντιστάθμισης ανέργου ισχύος στη Σύρο (ανάδοχος ΑΒΒ, παράδοση σε 18 μήνες).

«Επωφελές έργο για όλους τους καταναλωτές»

Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, τόνισε ότι το έργο θα είναι επωφελές όχι μόνο για τα νησιά αλλά και για όλους τους καταναλωτές ρεύματος που θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς τους και πρόσθεσε:

«Θωρακίζουμε και ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της οικονομίας μας, τον τουρισμό, καθώς με τα έργα αυτά βάζουμε τέλος στους κινδύνους blackout για τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας» ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μέγιστη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

«Το έργο αλλάζει το μέλλον των Κυκλάδων» επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος διαβεβαίωσε ότι η περιφέρεια θα διευκολύνει με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου και ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και στα Δωδεκάνησα.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), Γιάννης Γιαρέντης, ανέφερε ότι το έργο «σηματοδοτεί τη νέα εποχή για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές, τις τοπικές οικονομίες, τον τουρισμό και το περιβάλλον».

Την προεργασία από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την υλοποίηση της διασύνδεσης ανέδειξε ο πρόεδρος της Αρχής, Ν. Βασιλάκος, ενώ επισήμανε ότι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα είναι η διασύνδεση της Κρήτης ως το 2020 και ανακοίνωσε ότι διεξάγεται μελέτη από το ΕΜΠ για τη διασύνδεση του συνόλου των νησιών.

Τη συμβολή όλων, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να λειτουργεί ήδη. Υπενθύμισε δε, το περυσινό blackout στη Σαντορίνη, για να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα του έργου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρεσβευτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Σουηδίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024