Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ελβετική οικονομία σημείωσε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο β' τρίμηνο 2014

Η ελβετική οικονομία σημείωσε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο 2014

Η ελβετική οικονομία σημείωσε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εξαγωγές της επλήγησαν από τη στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Βέρνη ανακοίνωσε ότι το ελβετικό ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,5%.

Η ελβετική οικονομία σημείωσε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς οι εξαγωγές της επλήγησαν από τη στασιμότητα της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η Βέρνη ανακοίνωσε ότι το ελβετικό ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,5%.

Πρόκειται για την ασθενέστερη επίδοση της τελευταίας διετίας και είναι χαμηλότερη από τη μέση πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% που έκαναν 16 οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg.

Το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου με το ευρώ (1,20 φράγκα ανά ευρώ) που έθεσε πριν από τρία χρόνια η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (Suisse National Bank, SNB) συνέβαλε στην καλύτερη επίδοση της ελβετικής οικονομίας από εκείνη της Ευρωζώνης κατά τα 9 από τα τελευταία 12 τρίμηνα, αναφέρει το Bloomberg.

Καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και αυτές στη Μέση Ανατολή, αποτελούν βάρος για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο Πρόεδρος της SNB Τόμας Γιόρνταν επιβεβαίωσε χθες τη σημασία που έχει το πλαφόν για την αποσόβηση οικονομικών κινδύνων.

Το εμπόριο της Ελβετίας αποτέλεσε βάρος για την ανάπτυξη της οικονομίας της, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές, ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων αυξήθηκε μόλις 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο και οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα μειώθηκαν 0,7%.

Στο παρελθόν, η εγχώρια ζήτηση, που οφειλόταν εν μέρει στην υψηλή μετανάστευση στη χώρα, και η αύξηση του εμπορίου με την Ασία συνέβαλαν ώστε να αντισταθμίσει η ελβετική οικονομία την υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, που αποτελεί τον βασικό προορισμό των εξαγωγών της.

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ της Γαλλίας έμεινε στάσιμη και της Ιταλίας έπεσε στην τρίτη ύφεσή της από το 2008. Οι κυρώσεις στη Ρωσία απειλούν μία περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών τους, αναφέρει το Bloomberg.

Η τελευταία πρόβλεψη της SNB αναφέρεται σε ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος. Ο κ. Γιόρνταν δήλωσε χθες ότι το πλαφόν στην ισοτιμία του φράγκου παραμένει «κρίσιμης σημασίας», λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος λόγω των γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Το πλαφόν τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αποπληθωρισμού και ύφεσης, καθώς ανήσυχοι τότε οι επενδυτές για την κρίση κρατικού χρέους (της Ευρωζώνης) ωθούσαν το φράγκο σε μία σχέση ισοτιμίας με το ευρώ (1 φράγκο ανά 1 ευρώ).

Η ζήτηση για το ελβετικό νόμισμα αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τον υπαινιγμό του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι μπορεί να βρίσκεται πιο κοντά σε μία πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι συγκρούσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπως και αυτές στη Μέση Ανατολή, αύξησαν επίσης τη ζήτηση για το ελβετικό νόμισμα.

Ως ουδέτερη χώρα, η Ελβετία απείχε από την επιβολή άμεσων κυρώσεων στη Ρωσία και οι εταιρείες της δεν επηρεάζονται άμεσα από το ρωσικό εμπάργκο στα τρόφιμα της ΕΕ.

Ωστόσο, η Ελβετία έλαβε μέτρα για να εμποδίσει την παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση στις τράπεζες να προχωρούν σε νέες συναλλαγές με συγκεκριμένα άτομα και η απαγόρευση των εξαγωγών εξοπλισμού και προϊόντων για τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.

Η ελβετική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν επιδιώκει να προωθήσει επιπλέον εξαγωγές στη Ρωσία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024