Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πτωχή» η καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων

«Πτωχή» η καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων

Πολύ μικρή και κατώτερη των προσδοκιών ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων στην ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Αν και η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτούργησε για 53 ημέρες και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 24 Ιουνίου-15 Αυγούστου, ωστόσο, οι πολίτες εμφανίσθηκαν απρόθυμοι να μετάσχουν.

Πολύ μικρή και κατώτερη των προσδοκιών ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων στην ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποίησε τη σχετική ιστοσελίδα στο πλαίσιο της υποχρέωσης που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο για την καταγραφή των φόρων υπέρ τρίτων με σκοπό να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των χρεώσεων οι οποίες εμπεριέχονται στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με την επικουρική συμβολή των πολιτών.

Ειδικότερα στόχος ήταν να καταγραφούν για χρεώσεις υπέρ τρίτων οι οποίες αποτελούν φόρους, εισφορές ή τέλη που πληρώνουν όλοι οι πολίτες μέσα από τις καθημερινές τους συναλλαγές και καταλήγουν σε άλλο φορέα από αυτόν που ο πολίτης πραγματοποιεί τη συναλλαγή, όπως φορείς του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, δήμοι, ομοσπονδίες, σύλλογοι, ινστιτούτα, συνδικάτα και λοιποί φορείς.

Αν και η ηλεκτρονική εφαρμογή λειτούργησε για 53 ημέρες και συγκεκριμένα κατά το διάστημα 24 Ιουνίου-15 Αυγούστου ωστόσο οι πολίτες εμφανίσθηκαν απρόθυμοι να μετάσχουν στη διαδικασία, κάτι που καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα σχόλια των πολιτών κατά μέσον όριο δεν ξεπερνούσαν τα 8 σε ημερήσια βάση εκ των οποίων συναφή με την καταγραφή των μη ανταποδοτικών χρεώσεων ήταν πολύ λιγότερα.

Ο μεγαλύτερος όγκος περιπτώσεων κατατέθηκε κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος Ιουνίου καταμετρήθηκαν 300 χρήστες και 20.000 επισκέψεις και κατατέθηκαν 228 σχόλια πολιτών. Από τα 228 σχόλια, αρχικά, μόλις τα 33 εξ αυτών αποτέλεσαν αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για μη αξιοποιήσιμα σχόλια (47), επαναλαμβανόμενα σχόλια (74) και περιπτώσεις που ήδη είχαν συμπεριληφθεί στην πρώτη φάση της αξιολόγησης των φόρων υπέρ τρίτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο 2014.

Από τις αρχικά 33 αξιοποιήσιμες περιπτώσεις που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τους πολίτες, αξιοποιήσιμες για περαιτέρω αξιολόγηση είναι 24 περιπτώσεις, καθώς όπως προέκυψε, από τη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, οι υπόλοιπες αφορούσαν, κυρίως, περιπτώσεις που έχουν ήδη καταργηθεί.

Έτσι, από την αρχική περίοδο καταχώρησης των σχολίων των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αντλήθηκαν 24 περιπτώσεις χρεώσεων υπέρ τρίτων, οι οποίες και αξιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και των συναρμόδιων υπουργείων.

Οι χρεώσεις υπέρ τρίτων που εντοπίσθηκαν με τη βοήθεια των πολιτών αφορούν:

  • Την εισφορά 1 ευρώ υπέρ ΕΟΠΥΥ από του συνταξιούχος ΙΚΑ για κάθε συνταγή αγοράς φαρμάκων.
  • Την απόδοση υπέρ του ΕΟΠΥΥ ποσοστού 0,5% επί του αγωγογόσημου (δικαστικού ενσήμου) που καταβάλει ο πολίτης, μαζί και με άλλες αποδόσεις υπέρ άλλων.
  • Την καταβολή εισφοράς 10% επί των μικτών αποδοχών των υπαλλήλων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η οποία βαρύνει ισόποσα του υπόχρεους εργοδότες και τους απασχολούμενους υπέρ του ΑΚΑΓΕ.
  • Τις χρεώσεις της ΔΕΗ για τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, και άλλες χρεώσεις, οι οποίες υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση. Χρεώσεις της ΔΕΗ για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, οι οποίες υπολογίζονται με βάση την κατανάλωση. Ειδικό Τέλος 0,5% επί την αξίας της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων.
  • Τη χρέωση υπέρ ΝΕΡΙΤ για τη λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού δημόσιου φορέα.
  • Το τέλος 0,99 ευρώ υπέρ Δήμου Πρεβέζης (ΔΕΥΑΠ).
  • Τις χρεώσεις στους λογαριασμούς δημοτικής ύδρευσης υπέρ αθλητικών και πολιτιστικών φορέων (πχ Τρίπολη).
  • Τέλος για χορήγηση Πιστοποιητικού Εναλλακτικής Διαχείρισης Ελαστικών.
  • Τέλος για την Έγκριση Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης.
  • Την κράτηση ποσού 0,30 ευρώ στις συντάξεις των πολιτικών συνταξιούχων (δημοσίων υπαλλήλων) σε μηνιαία βάση για τις ετήσιες λειτουργικές ανάγκες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων.
  • Τη γενική χρέωση υπέρ ΕΛΓΑ ύψους 2% από το δηλωθέν καθαρό γεωργικό εισόδημα.
  • Το τέλος 0,1% υπέρ της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων επί των πληρωμών στα δημόσια έργα.
  • Το παράβολο για την κατάθεση των φακέλων των υποψηφίων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
  • Το τέλος 0,1% επί του μετοχικού κεφαλαίου των Ανωνύμων Εταιρειών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Την εισφορά 4% της αξίας (εισαγωγής ή διάθεσης στο εργοστάσιο) των φωτοτυπικών συσκευών, των σαρωτών, του χαρτιού κατάλληλου για φωτοτυπίες και των αποθηκευτικών μέσων (δισκέτες) χωρητικότητας κάτω των 100 εκατομμυρίων ψηφίων.
  • Τη χρέωση 9,02 ευρώ που επιβάλλεται σε οδηγούς οχημάτων για την επανέκδοση άδειας οδήγησης λόγω κλοπής / απώλειας και κατευθύνεται στο ΤΣΑ, αλλά και μηνιαία εισφορά 2 ευρώ υπέρ ΤΣΑΥ για τη χρηματοδότηση εξόδων στέγασης κατά τη συνταξιοδότηση για συνταξιούχους με χαμηλότερο εισόδημα από 30.000 ευρώ.
  • Τη χρέωση 2% απόδοσης από τους πολίτες (αγρότες και επενδυτές) προς το ΓΕΩΤΕΕ κατά την εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών από ιδιώτες μέλη του ΓΕΩΤΕΕ. Χρέωση 5% απόδοσης από τους πολίτες (αγρότες και επενδυτές) προς το ΓΕΩΤΕΕ κατά την εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών από μελετητές που απασχολούνται στο δημόσιο.
  • Τα τέλη (50-150 ευρώ) που καταβάλλονται για τη χορήγηση άδειας ηλεκτρολογικών εργασιών σε οικία κλπ., μεγάλος μέρος των οποίων κατευθύνεται στο Σύλλογο Ηλεκτρολόγων.
  • Το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων υπέρ του οποίου παρακρατείται ποσοστό 20% επί των αμοιβών Διαιτητών ή Επιδιαιτητών που δεν έχουν την ιδιότητα Δικαστικού Λειτουργού και 25% επί αμοιβών Διαιτητών ή Επιδιαιτητών που έχουν την ιδιότητα του Δικαστικού Λειτουργού.
  • Τις χρεώσεις που καταβάλλονται από δικηγόρους στους Δικηγορικούς Συλλόγους τους για κάθε παρουσία, με το ποσό να εξαρτάται από τον τύπο του δικαστηρίου και της περίπτωσης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024