Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χαρδούβελης: Η τρόικα δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις, μιλά μόνο για το μνημόνιο

Χαρδούβελης: Η τρόικα δεν παίρνει πολιτικές αποφάσεις, μιλά μόνο για το μνημόνιο

Η συνείδηση του ρόλου και κατ' επέκταση των αρμοδιοτήτων της τρόικας φαίνεται να είναι το ιδιαίτερο -αν όχι και νέο- στοιχείο που φέρνει ο Γκ.Χαρδούβελης στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, λέει και προσθέτει πως οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας. Βασική προτεραιότητα μας στο Παρίσι είναι να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, τόνισε ο υπουργός, μετά την τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας για το Παρίσι.

Η συνείδηση του ρόλου και κατ’ επέκταση των αρμοδιοτήτων και της δύναμης που έχει η τρόικα φαίνεται να είναι το ιδιαίτερο στοιχείο που φέρνει ο Γκίκας Χαρδούβελης στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αν και το στοιχείο αυτό δεν είναι νέο, αφού είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν επί ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπιστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών έτσι, ομολογουμένως όμως υπό δυσμενέστερες συνθήκες για την Ελλάδα.

Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, λίγες ώρες πριν το Παρίσι, όπου θα έχει την πρώτη επαφή μαζί τους. Οι πολιτικές αποφάσεις που χρειάζονται για τη λύση των κρίσιμων θεμάτων της Ελλάδας, (μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη, το χρέος) δεν είναι αρμοδιότητα της τρόικας, επισημαίνει εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός.

Δείγμα για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στους εκπροσώπους των δανειστών έδωσε ο Γκ.Χαρδούβελης και με τη συνέντευξή του στους New York Times, στην οποία επίσης «δεν χαρίζεται» στην τρόικα. Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της, όπως αυτές για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκφράζει την ελπίδα ότι η τρόικα πήρε ένα καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά. Ακόμη ξεκαθαρίζει ότι νέοι επαχθείς στόχοι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, την οποία οι δανειστές πρέπει να επιδιώκουν για το συμφέρον τους αφού μόνο με ανάκαμψη μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου, που κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι και η κύρια αρμοδιότητα της τρόικας, ο υπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν αύριο, Τρίτη, στο Παρίσι. «Το γεγονός πώς θα συναντηθούμε αύριο μας είχε αναγκάσει να εργαστούμε όλο τον Αύγουστο. Έχουμε επιταχύνει το έργο μας, έχουμε δώσει προτεραιότητα, σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία αναμένεται να συζητήσουμε», είπε ο υπουργός.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν βάζει κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα προσθέτοντας με νόημα ότι: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι οι αντισυμβαλλόμενοι, πρόκειται για στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Μπορούν να μιλήσουν μόνο για το μνημόνιο, όχι για κάτι περισσότερο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς να αποφασίσουν πολιτικά».

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως έχει ανέβει πολύ υψηλά ο πήχης των προσδοκιών εν όψει της διαπραγμάτευσης, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε πως όντως ο πήχης έχει ανέβει ψηλά, αλλά αυτό δεν του προκαλεί καμία ανησυχία.

«Βασική προτεραιότητα η αύξηση της αξιοπιστίας»

Πιο λακωνικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη μετά τη τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας για το Παρίσι, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Δευτέρας και στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Εργασίας Γ.Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ.Μητσοτάκης, Ανάπτυξης Ν.Δένδιας και Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου.

Ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε έτοιμος για τη διαπραγμάτευση, αλλά απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση τι πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες να τους φέρει από το Παρίσι.

«Κοιτάξτε, η συζήτηση στο Παρίσι είναι ένας πρόδρομος για το τι θα γίνει τέλη Σεπτεμβρίου. Μας έκανε καλό, διότι δουλέψαμε όλο τον Αύγουστο. Πήγαμε μπροστά σε πολλά πράγματα και θα συζητήσουμε για όλα αυτά» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε επίμονες ερωτήσεις δε αν στο Παρίσι υπάρχει πιθανότητα να δοθεί το πράσινο φως για φοροελαφρύνσεις ή άλλα μέτρα, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι «αυτά δεν είναι στην ατζέντα. Αυτά όλα, αν τα θέσουν, θα έχουμε απαντήσεις. Αν τα θέσουν».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Ελλάδας στο Παρίσι;

«Οι δικές μας προτεραιότητες είναι να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας. Με αυξημένη αξιοπιστία μπορούμε να καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια» τόνισε ο υπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024