Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέοι επαχθείς στόχοι θα βλάψουν την ανάκαμψη, το μήνυμα στην τρόικα

Νέοι επαχθείς στόχοι θα βλάψουν την ανάκαμψη, το μήνυμα στην τρόικα

Με αιχμηρές παρατηρήσεις -πλην όμως προσεκτικά διατυπωμένες- για τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις και επιλογές της τρόικας ο Γκ.Χαρδούβελης στέλνει μήνυμα για τη στάση του στις νέες διαπραγματεύσεις που ξεκινούν στο Παρίσι. Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας εκφράζει την ελπίδα ότι πήρε ένα «καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», ενώ τονίζει ότι συμφέρει τους δανειστές η ανάπτυξη της οικονομίας, αφού μόνο έτσι διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Με αιχμηρές παρατηρήσεις -πλην όμως κομψά και προσεκτικά διατυπωμένες- για τις μέχρι τώρα οικονομικές εκτιμήσεις και επιλογές της τρόικας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με συνέντευξή του στους New York Times, στέλνει μήνυμα για τη στάση που θα κρατήσει εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, που θα ξεκινήσουν στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα.

Θυμίζοντας λανθασμένες προβλέψεις της τρόικας, όπως αυτές για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκφράζει την ελπίδα ότι πήρε ένα καλό μάθημα και δεν θα επιμείνει τόσο πολύ στα δημοσιονομικά.

Επίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι νέοι επαχθείς στόχοι θα υπονομεύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζει ότι οι δανειστές έχουν κίνητρο να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί, αφού μόνο έτσι διασφαλίζουν ότι θα πάρουν πίσω τα δανεικά.

Αναφέρει δε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, και ότι το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να τις διατηρήσει, γεγονός που όπως λέει με νόημα θα είναι ευκολότερο στο μέλλον ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα κρατά το μαχαίρι στο λαιμό της Ελλάδας.

Για το χρέος αναφέρει ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της με χαμηλότερα επιτόκια ή με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του.

Γνωστοποιεί δε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα έξοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με έκδοση ομολόγων.

«Βλέποντας μόνο ένα δρόμο για την Ελλάδα: Άνοδο»

Τα παραπάνω ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδουβελης είπε σε συνέντευξη που επέλεξε να δώσει στους New York Times, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαφές με την τρόικα στο Παρίσι.

Το άρθρο – συνέντευξη που τιτλοφορείται «Βλέποντας μόνο ένα δρόμο για την Ελλάδα: Άνοδο» κάνει εκτενή αναφορά στην επαγγελματική πορεία του Γκίκα Χαρδούβελη, την ακαδημαϊκή κατάρτιση του, αλλά και στις φορές που έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, προσπαθώντας να διερευνήσει τις πιθανότητες να πετύχει στο έργο του σώζοντας την Ελλάδα από την καταστροφική ύφεση.

«Ένας πεσιμιστής θα έλεγε ‘όλα είναι δύσκολα στον κόσμο-στην Ευρώπη, πώς μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη;». Ένας αισιόδοξος θα έλεγε «από τη στιγμή που έχεις πέσει τόσο χαμηλά, είναι εύκολο να ανακάμψεις» είναι πρώτη δήλωση του κ. Χαρδούβελη που φιλοξενεί το δημοσίευμα.

Προσθέτει δε ότι οι ελπίδες του υπουργού Οικονομικών αναπτερώθηκαν από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στις μεγάλες προκλήσεις ωστόσο που έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Οικονομικών, ο αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων την αυστηρή στάση της τρόικας που απαιτεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την κούραση της ελληνικής κοινωνίας που πολύ δύσκολα θα πειστεί για οποιοδήποτε νέο φάρμακο αντιμετώπισης της ύφεσης.

Πρώτο κρίσιμο τεστ η επαφή με την τρόικα

Οι απόψεις των ειδικών αναλυτών ως προς τις πιθανότητες ο κ. Χαρδούβελης να καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς τους δανειστές αντικρούοντας πιθανές απαιτήσεις τους για νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, διίστανται, αναφέρεται στο άρθρο.

Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά, έχοντας το ιδανικό μείγμα εμπειρίας και ικανοτήτων.

«Έχει ισχυρή φήμη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, γεγονός εξαιρετικά χρήσιμο για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές» δήλωσε ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ, αν και παραδέχεται ότι το έργο του κ. Χαρδούβελη είναι δύσκολο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι του λείπει η μαχητική φύση που είναι αναγκαία για τους Έλληνες πολιτικούς.

Ο Τζ. Μπάστιαν, οικονομικός σύμβουλος και πρώην μέλος της ομάδας εργασίας (task force) της Κομισιόν στην Αθήνα, συγκρίνοντας τον κ. Χαρδούβελη με τον προκάτοχό του, Γ. Στουρνάρα, λέει ότι ο Γκ.Χαρδούβελης «ποτέ δεν κατείχε θέσεις στην πρώτη γραμμή που θα απαιτούσαν από αυτόν να υπογράψει αποφάσεις, όπως ο Γ.Στουρνάρας».

«Ελπίζω η τρόικα να πήρε ένα μάθημα»

Ο κ. Χαρδούβελης αγριεύει -όπως σημειώνει ο αρθρογράφος- στην παρατήρηση ότι οι ελεγκτές της τρόικας μπορεί να έχουν σκληρή γραμμή για τα θέματα του προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το πρωτογενές πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την ‘Ανοιξη ότι είχαν λάθος.

«Ελπίζω ότι πήραν ένα μάθημα από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δήλωσε, τονίζοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

«Πιο εύκολες οι μεταρρυθμίσεις χωρίς την τρόικα στο σβέρκο»

«Η Ελλάδα έχει κάνει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Η επόμενη φάση είναι να εδραιωθούν, να διασφαλισθεί ότι δεν θα αναστραφούν» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτοντας με νόημα ότι «θεωρώ ότι αυτό θα γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στο μέλλον, ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι πάνω από το σβέρκο μας. Αυτοί θα πρέπει να αποτραβηχτούν στο παρασκήνιο».

«Προς το συμφέρον των δανειστών η ανάπτυξη»

Έλληνες αξιωματούχοι, αναφέρεται στο άρθρο των ΝΥΤ, υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον των δανειστών να αποφύγουν την επιβολή πρόσθετων μέτρων λιτότητας.

Όπως επισημαίνει ο Γκ.Χαρδούβελης, η τρόικα «έχει κίνητρο να μας επιτρέψει να αφήσουμε την οικονομία να αναπτυχθεί, επειδή τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας».

Ακόμη δηλώνει πρόθυμος να συντάξει σχέδιο ανάπτυξης, επενδύοντας σε υποσχόμενους τομείς, όπως η γεωργία και η ναυτιλία, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διαφοροποιηθούν οι εξαγωγικοί προορισμοί από την οικονομικά αδύναμη Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο»

Στο άρθρο επισημαίνεται η απροθυμία των κρατών-μελών, ιδίως της Γερμανίας και ειδικά τώρα που η Ευρώπη παραπαίει με κίνδυνο να ξαναπέσει στην ύφεση, να ζητήσουν στους φορολογούμενούς τους να υποστούν ζημιές.

Από την πλευρά της Ελλάδας, στόχο αποτελεί να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μέσω μείωσης των επιτοκίων ή επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά είναι επίσης πολύ μακροπρόθεσμο, έτσι μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα» τονίζει ο κ. Χαρδούβελης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες με νέα έκδοση ομολόγων.

Προς όφελος της Ελλάδας η διαμάχη περί λιτότητας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη – η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία – μπορεί τώρα να ωφελήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, χαμογελώντας για την ειρωνεία, σημειώνει το άρθρο.

Η πτώση της ευρωζώνης, είπε ο κ. Χαρδούβελης, «απαιτεί επεκτατική νομισματική πολιτική, που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά».

Τουλάχιστον να διορθωθούν τραγικά λάθη στη φορολογία

Ο κ. Χαρδούβελης, γιος αγρότη από ένα μικρό ψαροχώρι στην Πελοπόννησο, σημειώνει το άρθρο, δηλώνει ευαίσθητος στις κοινωνικές συνέπειες της μακράς πολιορκίας της λιτότητας. Μάλιστα, συμπληρώνει το άρθρο, ο κ. Χαρδούβελης παρά τη θητεία του στο Χάρβαρντ (πήγε εκεί με υποτροφία), ξεκαθαρίζει ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του μέρος της ελληνικής πολιτικής ελίτ.

«Καταλαβαίνω τι είναι ανεργία» λέει ο κ. Χαρδούβελης. «Δεν είχα έναν πατέρα που θα μου έστελνε 1.000 δολάρια το μήνα για τα βγάζω πέρα στο κολέγιο».

Ο κ. Χαρδούβελης αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, ωστόσο λέει ότι η φορολογική ανακούφιση πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν ενέργειες προκειμένου να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» – όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα και στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Πιο ώριμη η κοινωνία»

Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση οδηγεί μια πιο ώριμη κοινωνία.

«Οι Έλληνες δεν αγοράζουν υποσχέσεις πια. Γνωρίζουν ότι θα είναι οι ίδιοι που πρέπει να τις χρηματοδοτήσουν» λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Επιμέλεια: Αργυρώ Τσατσούλη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024