Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνοποιούνται οι «ελληνικές» ρήτρες για την αναδιάρθρωση του χρέους

Διεθνοποιούνται οι «ελληνικές» ρήτρες για την αναδιάρθρωση του χρέους

H Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association - ΙCMA) δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή τις αναθεωρημένες και επικαιροποιημένες προτάσεις της για τις ρήτρες συλλογικής δράσης που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα κρατικά ομόλογα, αλλά και ένα νέο πρότυπο για την ρήτρα «pari passu» (ίσης αντιμετώπισης). Η τεχνογνωσία για τις νέες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) αντλήθηκε από την εμπειρία της ελληνικής αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ οι κατευθύνσεις για τη χρήση του pari passu σχετίζονται με τα πρόσφατα προβλήματα στην Αργεντινή και τις παρερμηνείες της σχετικής ρήτρας.


H Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών (International Capital Market Association – ΙCMA) δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή τις αναθεωρημένες και επικαιροποιημένες προτάσεις της για τις ρήτρες συλλογικής δράσης που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στα κρατικά ομόλογα, αλλά και ένα νέο πρότυπο για την ρήτρα «pari passu» (ίσης αντιμετώπισης).

Η τεχνογνωσία για τις νέες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) αντλήθηκε από την εμπειρία της ελληνικής αναδιάρθρωσης χρέους, ενώ οι κατευθύνσεις για τη χρήση του pari passu σχετίζονται με τα πρόσφατα προβλήματα στην Αργεντινή και τις παρερμηνείες της σχετικής ρήτρας.

Η ICMA, είναι μία αυτορυθμιστική οργάνωση και εμπορική ένωση, που εκπροσωπεί τα μέλη του, στις διεθνείς αγορές, σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μέλη του ICMA βρίσκονται σε 52 χώρες σε όλη την υδρόγειο, συμπεριλαμβανομένων και των κύριων οικονομικών κέντρων όλου του κόσμου. Σήερα αριθμεί περίπου 450 εταιρείες-μέλη.

Ο Γενικός Σύμβουλος της ΙCMA Λέλαντ Γκός αναφερόμενος στις προτάσεις της ένωσης τόνισε πως η πρόφαση εμπειρία από την πτώχευση και την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής καταδεικνύει τη σημασία που έχει η σαφήνεια που πρέπει να περιβάλει τους όρους της σύμβασης για τα κρατικά ομόλογα. «Μετά από διαβουλεύσεις με τα μέλη μας και εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οδηγηθήκαμε στην ανάπτυξη βελτιωμένων νομικών τεχνολογιών που θα κάνουν πιο ομαλές και αποτελεσματικές τις αναδιαρθρώσεις του δημόσιου χρέους στο μέλλον», τόνισε ο Γκός.

Η International Capital Market Association έχει καταρτίσει με τη βοήθεια μεγάλων δικηγορικών γραφείων ρήτρες συλλογικής δράσης βασιζόμενες στα πρότυπα εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτές θα εισάγονται στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και θα δίνουν στα κράτη την επιλογή να υποχρεώνουν όλους τους επενδυτές να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Έτσι, επενδυτές-«όρνια» σαν αυτούς της Αργεντινής που δεν συμφωνούν και εμβολίζουν τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης δεν θα μπορούν να το κάνουν πλέον, καθώς θα δεσμεύονται από την απόφαση της πλειοψηφίας.

Η ICMA παρουσίασε και ένα οδηγό για τη ρήτρα pari passu, την οποία επικαλέστηκαν προσφάτως τα hedge fund που ζητούσαν πλήρη εξόφληση των χρεών της Αργεντινής. Συγκεκριμένα αποσαφηνίζει ότι η ρήτρα που διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση των ομολογιούχων, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι διασφαλίζει και την ισότιμη αποπληρωμή τους.

Πρέπει να σημειωθεί πως τα ομόλογα ξένου δικαίου του Ελληνικού Δημοσίου που δεν υπάχθηκαν στο PSI έχουν ρήτρες pari passu, δηλαδή προβλέπουν την ίσης αντιμετώπιση όλων των δανειστών.

Με αυτές τις ρήτρες εξισώνονται οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ομόλογα αγγλικού δικαίου με οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση του ελληνικού κράτους, από οποιαδήποτε αιτία. Με αυτόν τον τρόπο, τα hedge funds θα μπορούσαν -υπό δυσμενείς συνθήκες -να μπλοκάρουν τις πληρωμές από το Ελληνικό Δημόσιο και στους υπόλοιπους δανειστές έως ότου εξοφληθούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους συγκεκριμένους ομολογιούχους ύψους 6 δισ. ευρώ αποπληρώνονται κανονικά.

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο προτείνονται αλλαγές στους κανόνες που διέπουν την οικονομική στήριξη χωρών που βρίσκονται σε δεινή θέση και συγκεκριμένα προτείνεται να καταστεί υποχρεωτική η παράταση της διάρκειας της λήξης των κρατικών ομολόγων που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία, ως προϋπόθεση για την παροχή στήριξης από το Ταμείο.

Βάσει αυτής της πρότασης, θα επεκτείνεται η διάρκεια των ομολόγων, ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος του ΔΝΤ, χωρίς όμως, να υπάρχουν αλλαγές στην ονομαστική αξία ή το κουπόνι του τίτλου.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024