Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη δυσκολία των τραπεζών στην άντληση ρευστότητας εξέτασαν Στουρνάρας-Κερέ

Τη δυσκολία των τραπεζών στην άντληση ρευστότητας εξέτασαν Στουρνάρας-Κερέ

Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΤτΕ, Γ.Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπ.Κερέ, στη συνάντησή τους. Θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και τα stress test που διενεργεί η ΕΚΤ, των οποίων τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Tο πρόβλημα της ανεπάρκειας εγγυήσεων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, το οποίο προκαλεί προσκόμματα στην άντληση φθηνής ρευστότητας από την ΕΚΤ, έθεσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας στο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες της ευρωζώνης, στη διαδικασία άντλησης φθηνής ρευστότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ενεχύρων που διαθέτουν δεν θεωρούνται επιλέξιμα από την ΕΚΤ.

Σήμερα, μάλιστα, λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η ΕΚΤ προκειμένου οι τράπεζες να ζητήσουν από τον νέο μηχανισμό ρευστότητας που έχει συσταθεί (LTRO) κεφάλαια.

Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών τους στοιχεία για τα δάνειά τους.

Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25% για περίοδο τεσσάρων ετών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών τα οποία θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Η κατάσταση και τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τα stress test της ΕΚΤ αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, σύμφωνα με πληροφορίες, και στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον αξιωματούχο της ΕΚΤ, Μπ.Κερέ.

Ωστόσο ειδικά σε ό,τι αφορά την διοχέτευση ρευστοτητας σε ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα από την ΕΚΤ το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ότι δεν συζητήθηκε. «Σχετικά με δημοσιεύματα αναφορικά με τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Γκερέ, σημειώνεται ότι ουδέποτε συζητήθηκε οτιδήποτε σχετικό με πρόγραμμα διοχέτευσης ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024