Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα τρία σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test της ΕΚΤ

Τα τρία σενάρια για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα stress test της ΕΚΤ

Αποφασισμένη να διασφαλίσει το θετικό επενδυτικό κλίμα, αλλά και να μην επιτρέψει μια ασύμφορη μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό καταρτίζει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας  σε φορολογική απαίτηση (tax credit).

Αποφασισμένη να διασφαλίσει το θετικό επενδυτικό κλίμα, αλλά και να μην επιτρέψει μια ασύμφορη μείωση του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο μετοχικό κεφάλαιο των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και για τον λόγο αυτό καταρτίζει ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μετατροπή της αναβαλλόμενης φορολογίας σε φορολογική απαίτηση (tax credit).

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στο in.gr πως εν όψει των ανακοινώσεων των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου η κυβέρνηση προετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αναγνωρίσουν ως εποπτικά κεφάλαια τον αναβαλλόμενο φόρο ύψους 3 δισ. ευρώ που τους αντιστοιχεί από το PSI (έχουν χρησιμοποιήσει ήδη αναβαλλόμενο φόρο 7,5 δισ. ευρώ).

Αν και το ζήτημα της μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας σε φορολογική απαίτηση δεν είναι απλό τεχνικά, το υπουργείο Οικονομικών, το ΤΧΣ και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προσπαθούν να καταρτίσουν την αρτιότερη νομοθετικά και λογιστικά πρόταση – θα διαφοροποιείται από το αρχικό σχέδιο που είχαν προτείνει οι ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου και το οποίο κρίθηκε πως παραβιάζει τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης επιδιώκει το θέμα να έχει διευθετηθεί πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να οριστικοποιηθεί πριν τα τέλη του επόμενου μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από την ελαχιστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών με τη χρήση του tax credit να περάσει το μήνυμα στους επενδυτές ότι τα χρήματα που επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες είναι διασφαλισμένα.

Παράλληλα, στόχος είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μεγάλης απίσχνανσης (dilution) του ΤΧΣ και ειδικά σε χαμηλότερες τιμές. Σήμερα το ΤΧΣ διαθέτει ποσοστό 66,93% στην Τράπεζα Πειραιώς, ποσοστό 69,90% στην Alpha Bank, ποσοστό 57,24% στην Εθνική Τράπεζα και το 35,41% της Eurobank. Συνολικά οι μετοχές που κατέχει το Ταμείο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες αποτιμώνται σε 18 δισ. ευρώ περίπου, ενώ εκπεφρασμένη πεποίθηση του ΤΧΣ είναι η ανάκτηση τουλάχιστον 34 δισ. ευρώ από το αρχικό καταβεβλημένο κεφαλαίο των 49,7 δισ. ευρώ.

Τα τρία σενάρια

  • Το καλύτερο σενάριο για το υπουργείο Οικονομικών θα ήταν το Asset Quality Review και το τεστ αντοχής της ΕΚΤ να αναδείξουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλύπτονται πλήρως από τον αναβαλλόμενο φόρο.
  • Το δεύτερο καλύτερο σενάριο θα ήταν οι πιθανές πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες (μετά τον αναβαλλόμενο) να είναι μικρές, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, αλλά και να μην οδηγήσουν σε μεγάλο dilution το ΤΧΣ κατά τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν.
  • Το δυσμενέστερο σενάριο θα ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών – μετά το tax credit- να αποδειχθούν μεγάλες, να υπάρξει απροθυμία των επενδυτών να δώσουν νέα κεφάλαια (για τρίτη φορά μέσα σε 18 μήνες) και να αναγκασθεί το ΤΧΣ υπό το ρόλο του «τελευταίου αναχώματος» (backstop) να καλύψει εκείνο τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αφού όμως πρώτα προηγηθεί «bail in» μέσω «κουρέματος» των μη ασφαλισμένων ομολογιούχων (junior).

Κατά ομολογία τραπεζικών στελεχών το πλέον πιθανό -με τις υφιστάμενες παραδοχές – είναι το δεύτερο σενάριο. Σε αυτό το σενάριο οι τιμές των ενδεχόμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να προσαρμοσθούν στην εύλογη αξία που θα καταδείξει η άσκηση προσομοίωσης καταστάσεων της ΕΚΤ (θα περιλαμβάνει τον αναβαλλόμενο). Αυτό βέβαια μέλλει να καταδειχθεί και από τις εκθέσεις αποτίμησης που θα λάβει το ΤΧΣ από τους διεθνείς του συμβούλους πριν από κάθε ΑΜΚ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε στο in.gr πως εάν τελικά απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου «δεν θα πρέπει να επαναληφθεί το έγκλημα και το πραξικόπημα της Eurobank» στην περίπτωση της οποίας η χαμηλή τιμή που απέκτησαν τις μετοχές οι νέοι μέτοχοι οδήγησε το ποσοστό του ΤΧΣ από το 95% στο 35,42%.

Για το ζήτημα αυτό τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν πως ενδεχόμενο νέο dilution του ΤΧΣ δεν θα πρέπει να αξιολογείται εξ αρχής αρνητικά, αλλά να προσεγγίζεται βάσει της αξίας των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο σε κάθε τράπεζα. Για παράδειγμα αναφέρουν πως το ΤΧΣ θα μπορούσε να διατηρήσει το 55% των μετοχών κάποιου ιδρύματος και το 2017 η συμμετοχή αυτή να αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ ή εναλλακτικά να κατέχει το 20% του ίδιου ιδρύματος και βάσει αυξημένης απόδοσης η συμμετοχή αυτή να αντιστοιχεί το 2017 σε 2 δισ. ευρώ.

Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι την ολοκλήρωση του Asset Quality Review και του τεστ αντοχής της ΕΚΤ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο του ΤΧΣ και ως εκ τούτου καμία αλλαγή και στο θέμα των warrants, για τα οποία έχουν στο παρελθόν διατυπωθεί διάφορά σενάρια.

Τέλος, καθώς τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και της EBA θα επαναληφθούν τόσο το 2015 όσο και το 2016 επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να έλθει σε συνεννόηση με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προκειμένου να προσδιορισθεί το ποσό που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το Δημόσιο από το αποθεματικό του ΤΧΣ, ύψους 11 δισ. ευρώ, για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών, όπως π.χ. η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024