Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Υποχώρηση εσόδων και κερδών στο πρώτο εξάμηνο 2014

ΔΕΗ: Υποχώρηση εσόδων και κερδών στο πρώτο εξάμηνο 2014

Υποχώρηση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Α.Ζερβός επέστησε την προσοχή στις επικείμενες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και στην αύξηση των επισφαλειών.

Υποχώρηση εσόδων και κερδών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Α. Ζερβός επέστησε την προσοχή στις επικείμενες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, καθώς και στην αύξηση των επισφαλειών.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 4% ή 117,6 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και των μειωμένων τιμολογίων Υψηλής και Μέσης Τάσης.

Η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 7,8% (2.266 γιγαβατώρες) το πρώτο εξάμηνο του 2014, στις 26.951 GWh έναντι 29.217 GWh το πρώτο εξάμηνο του 2013. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές και την άντληση, η ζήτηση μειώθηκε κατά 2,2% (589 GWh), κάτι που αποδίδεται μεταξύ άλλων στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες του περασμένου χειμώνα.

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 57,7 εκατ. ευρώ έναντι 62,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, δήλωσε: «Το α’ εξάμηνο του 2014, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν 4% ή 117,6 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης ζήτησης και των μειωμένων τιμολογίων υψηλής και μέσης τάσης.

» Παρά τη συνεχιζόμενη συμπίεση των λειτουργικών εξόδων, η μείωση των εσόδων σε συνδυασμό με τις αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, τις εκροές για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, καθώς και το διαφοροποιημένο ενεργειακό μίγμα -απόρροια της σημαντικά χαμηλότερης υδροηλεκτρικής παραγωγής, παρά την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής- οδήγησε σε μείωση του λειτουργικού αποτελέσματος (EBITDA) κατά 6,6% ή 38,6 εκατ ευρώ.

» Συγκεκριμένα, ως προς το ελεγχόμενο λειτουργικό κόστος, επιτεύχθηκε για ένατο συνεχόμενο εξάμηνο μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης, με αποτέλεσμα η μισθοδοσία να αντιστοιχεί πλέον στο 16,2% των συνολικών εσόδων έναντι 24,7% το 2009. Πρόσφατες μελέτες και διεθνείς συγκρίσεις πιστοποιούν τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΗ σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες.

» Όμως, η θετική επίπτωση από τη μείωση του λειτουργικού κόστους τα τελευταία χρόνια αντισταθμίστηκε και υπερκεράστηκε από επιβαρύνσεις στις μη ελεγχόμενες δαπάνες που σε μεγάλο μέρος οφείλονται και σε στρεβλώσεις του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

» Η μερική άρση στρεβλώσεων είχε θετική επίδραση στη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς, παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμη ρυθμιστικές εκκρεμότητες καθώς και κίνδυνοι, μεταξύ των οποίων ο τρόπος εφαρμογής του μοντέλου ΝΟΜΕ και ο νέος τρόπος υπολογισμού των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).

» Ένα ορθολογικό ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς που οδηγεί σε μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή είναι ακόμη περισσότερο απαραίτητο, με δεδομένη τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία η οποία αποτυπώνεται στη σημαντική αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

» Πρόσφατα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για κοστοβαρή τιμολόγια, προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό των τιμολογίων μας, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων στα τιμολόγια για μικρούς επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εξορθολογισμός ο οποίος έχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ. Τέλος, κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, προκηρύξαμε τον διαγωνισμό για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και έχουν ήδη επιλεγεί τέσσερις επενδυτές/συμπράξεις για να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024