Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Χαρδούβελη-Αθανασίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Συνάντηση Χαρδούβελη-Αθανασίου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης προετοιμασίας για το Παρίσι, που είχε το μεσημέρι ο Γκ.Χαρδούβελης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου. H  κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει άμεσα ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για να προστατεύει την πρώτη κατοικία οφειλετών με προφανή αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους.

Το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης προετοιμασίας για το Παρίσι, που είχε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στο υπουργείο Οικονομικών.

Μετά το πέρας της συνάντησης, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Αθανασίου επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην δεχθεί το αίτημα της τρόικας για εκκίνηση των πλειστηριασμών στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή προκειμένου να προστατευθούν οι αδύναμοι δανειολήπτες, θέμα που χειρίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Tο ζήτημα των αλλαγών για τους πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου -για το οποίο πιέζει η τρόικα – είναι συνδεδεμένο με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του. Άλλωστε για τον λόγο αυτό εντάχθηκε στην κυβερνητική αποστολή για το Παρίσι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει συναρμοδιότητα με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν.Δένδια και τον κ. Χαρδούβελη για το θέμα.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ εκφράζουν ανησυχία για την αυξητική πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που ανέρχονται στα 68 δισ. ευρώ και πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται πως σήμερα όταν η πώληση του ακινήτου επιχειρείται να διενεργηθεί μέσω δημοσίου αναγκαστικού πλειστηριασμού, η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, που είναι υψηλότερη από την εμπορική.

Έτσι, ελάχιστοι αγοράζουν ακίνητα από πλειστηριασμούς καθώς η τιμή τους είναι υψηλότερη από αυτή που πραγματικά αξίζουν (ειδικά και όταν έχει να πληρώσει και μεγάλο ΕΝΦΙΑ).

Για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό η τρόικα ζήτησε η τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής, κάτι που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Για να ανασχέσει τις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών πρότεινε οι πλειστηριασμοί ακινήτων να γίνονται με κατώτατη αποδεκτή τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που η κυβέρνηση θα «δέσει» και με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πλειοδοσία και τον αναπλειστηριασμό.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει άμεσα την ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για να προστατεύει την πρώτη κατοικία οφειλετών με προφανή αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και συγκεκριμένα από τους πλειστηριασμούς.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι ευαίσθητο και πολιτικά και οικονομικά και ετοιμάζει αντιπροτάσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων και όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους σε τράπεζες και Δημόσιο με πάγια θέση πως η κατοικία των φτωχών και των μεσαίων οικογενειών θα πρέπει προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς.

Στο πλαίσιο των συσκέψεων προετοιμασίας για το Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών συναντάται το απόγευμα της Πέμπτης με το επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη (λόγω προσωπικού κωλύματος του ίδιου), στο ΥΠΟΙΚ.

Το πρόγραμμα στο Παρίσι

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας έως το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αφορούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών (δημοσιονομικό κενό, εκτέλεση προϋπολογισμού και πρωτογενές πλεόνασμα, αποφάσεις ΣτΕ για ειδικά μισθολόγια, κ.λπ.)

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα περιστραφούν σε θέματα των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εργασιακά, ασφαλιστικό, απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «κόκκινα» δάνεια, κ.λπ.).

Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει (στο κτίριο του ΟΟΣΑ, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι προηγούμενες συναντήσεις) συνάντηση σύνοψης με τους εκπροσώπους των δανειστών, και εν συνεχεία άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ, όπως είναι προς το παρόν γνωστό, η ουσιαστική αξιολόγηση από την τρόικα της ελληνικής οικονομίας, θα αρχίσει το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024