Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αρνό Μοντεμπούρ: «Να υψώσουμε τον τόνο» κατά της γερμανικής λιτότητας

Αρνό Μοντεμπούρ: «Να υψώσουμε τον τόνο» κατά της γερμανικής λιτότητας

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο» έναντι του Βερολίνου γιατί η πολιτική της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη υπονομεύει την ανάπτυξη, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον Monde, τονίζοντας ότι η ίδια η Γαλλία δεν μπορεί πλέον «να άγεται και φέρεται». Αν και πιο ήπιος από τον Αρνό Μοντεμπούρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν καλεί επίσης σε μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων μιλώντας στην Repubblica.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο» έναντι του Βερολίνου γιατί η πολιτική της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη υπονομεύει την ανάπτυξη, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του στον Monde, τονίζοντας ότι η ίδια η Γαλλία δεν μπορεί πλέον «να άγεται και φέρεται». Αν και πιο ήπιος από τον Αρνό Μοντεμπούρ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν καλεί επίσης σε μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων μιλώντας στη Repubblica.

«Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη» δηλώνει ο σοσιαλιστής υπουργός Αρνό Μοντεμπούρ. «Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τη γερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς» αναφέρει.

«Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον σοσιαλιστή ομόλογό μου επί της Οικονομίας, ο οποίος σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση με εμάς. Όμως η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να άγεται και φέρεται» επιμένει ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει πολεμική στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Οι δηλώσεις έρχονται μετά την ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Βερολίνο στην έκκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για έναν αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η βούληση του Μοντεμπούρ «να υψώσουμε τον τόνο» έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση για κατευνασμό που έχει επιδείξει ο Ολάντ έπειτα από αυτό το επεισόδιο, καθώς ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως δεν θέλει «αντιπαράθεση» με το Βερολίνο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Αρνό Μοντεμπούρ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα νησιά Κομόρες, απάντησε: «Επιθυμώ να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Όλοι όσοι είναι φορείς αυτής της ιδέας είναι ευπρόσδεκτοί και αυτή είναι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης»

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Μοντεμπούρ επικρίνει επίσης τη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάζει, για το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά την υιοθέτηση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τον πληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Στις πρώτες γραμμές αυτών των «ιεράκων» είναι οι Γερμανοί, οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεση χρηματοδότηση των χωρών.

«Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες» συνόψισε ο Αρνό Μοντεμπούρ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διατύπωσε παρόμοια επιχειρήματα για μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει σ’ ένα φαύλο κύκλο ασθενούς ή αρνητικής ανάπτυξης. Πρέπει οπωσδήποτε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων» δήλωσε ο Σαπέν.

«Και θα χρειαστεί χρόνος ώστε οι επενδύσεις που αποφασίσθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παραγάγουν τα πρώτα τους αποτελέσματα. Στο μεταξύ είναι ανάγκη να αναπροσανατολίσουμε τις οικονομικές πολιτικές, να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων στην οικονομική κατάσταση» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024