Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα για απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

ΝΔ: Να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά κωλύματα για απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ αλλά και μέτρα φορολογικής ανακούφισης των πολιτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης βουλευτών της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη. Οι βουλευτές εκτός από τη διόρθωση των λαθών, ζήτησαν ουσιαστικές διευκολύνσεις σε όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών, ώστε να τις λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα.

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αλλά και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα αντιπροσωπεία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

Στη συνάντηση, που συμμετείχαν και οι γενικοί γραμματείς Κ.Σαββαΐδου και Τ.Αναστασάτου, εξετάστηκαν λύσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ, καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων, μια συζήτηση, που όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έγινε με τη βασική προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν έξι δόσεις στην καταβολή του φόρου.

Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ και σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο.

Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε στη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, χαμηλότερος φόρος. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά η μείωση θα είναι της τάξης των 167 εκατ. ευρώ.

Επίσης συζητήθηκαν μέτρα διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τέτοια μέτρα αφορούν για παράδειγμα τις απαλλαγές για τα ημιτελή κτίσματα ή τις απαλλαγές για τις περιπτώσεις οικογενειών με μέλη που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας. Τα συγκεκριμένα αυτά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν με διοικητικές εγκυκλίους και δεν χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση.

Από την αντιπροσωπεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ζητήθηκαν ακόμα ουσιαστικές διευκολύνσεις σε όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών, για τις οποίες είναι απαραίτητη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι προϋποθέσεις υποβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που ζητήθηκε να καταργηθούν πλήρως, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι αυτό θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του φόρου, χωρίς να επιβαρυνθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ζητήθηκε παράλληλα, να διερευνηθεί η δυνατότητα έκπτωσης στο φόρο για τα μη – ενοικιαζόμενα (κενά) και μη -ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).

Κοινό συμπέρασμα, αναφέρει η ανακοίνωση, είναι ότι έτσι κι αλλιώς η πρόβλεψη για τον ΕΝΦΙΑ συνολικά είναι να αποφέρει έσοδα όσα απέφερε συνολικά το ΕΕΤΑ και ο ΦΑΠ το 2013 αλλά από μεγαλύτερη φορολογική βάση, έτσι ώστε οι περισσότεροι να πληρώσουν λιγότερα.

Στην συνάντηση της αντιπροσωπείας των βουλευτών της ΝΔ με το οικονομικό επιτελείο, υπήρξαν ακόμα και άλλα ειδικότερα θέματα συζήτησης, που αφορούν κτίρια κατεδαφιστέα λόγω ζημιών από σεισμούς, ακίνητα σε περιοχές που πρόσφατα επλήγησαν από σεισμό, διευκόλυνση εκπτώσεων για διατηρητέα κτίρια και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεσμευμένων ακινήτων.

Επίσης συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν λύσεις για άλλα επιμέρους ζητήματα μεμονωμένων αδικιών του συστήματος.

«Από την πλευρά του υπουργείου διευκρινίστηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί και θα λυθούν χωρίς να απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως είναι ο επιμερισμός του φόρου δικαιωμάτων, γονικών παροχών κλπ.» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Την αντιπροσωπεία της ΝΔ που συναντήθηκε με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αποτελούσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου και Κώστας Σκρέκας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024