Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διόρθωση των μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγών ετοιμάζει η Κομισιόν

Διόρθωση των μέτρων στήριξης των ροδακινοπαραγών ετοιμάζει η Κομισιόν

Επανεξετάζεται, μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο κανονισμός της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα μέτρα, ύψους 33 εκατ. ευρώ, και η κατανομή τους στα κράτη-μέλη, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Επιτροπή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με την Αντιπολίτευση να μιλά για «απόφαση κόλαφο» για την ελληνική κυβέρνηση. Τελικά η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται νέος διορθωτικός κανονισμός. Τι ζητά η Ελλάδα.

Επανεξετάζεται, μετά από αίτημα της Ελλάδας, ο κανονισμός της ΕΕ για τα έκτακτα μέτρα στήριξης ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μέτρα, ύψους 33 εκατ. ευρώ, και η κατανομή τους στα κράτη-μέλη, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Επιτροπή, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με την ελληνική Αντιπολίτευση να μιλά για «απόφαση κόλαφο» για την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαφωνίες της Ελλάδας εκφράστηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τους εμπειρογνώμονες των κρατών – μελών της Ε.Ε. και εξετάστηκαν τα μέτρα της Κομισιόν για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ουσιαστικά προβλέπουν:

* χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 29,7 εκατ. ευρώ σε οργανώσεις παραγωγών καθώς και σε μεμονωμένους παραγωγούς για αποσύρσεις (δωρεάν διανομή, λιπασματοποίηση, κ.λπ).

* Ειδική στήριξη ύψους 3 εκατ. ευρώ για δραστηριότητες προώθησης. Τα ποσά κατανέμονται σε τέσσερις χώρες ως εξής: Ελλάδα 317.000 €, Ισπανία, 1,13εκατ. €, Ιταλία 1,28 εκατ. € και Γαλλία 262.000 €.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το ποσό για τις προωθητικές ενέργειες, η Ελληνική αντιπροσωπεία διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία και όχι με βάση τον αριθμό παραγωγών και το ύψος της συνολικής παραγωγής, που χρησιμοποίησε η Επιτροπή.

Τελικά η Επιτροπή ανακοίνωσε «ότι προετοιμάζεται νέος, διορθωτικός κανονισμός, προκειμένου να ληφθούν υπόψη συνολικότερα οι συνέπειες από τις ρωσικές απαγορεύσεις αλλά και για να βελτιωθούν σημεία του εκδοθέντος κανονισμού» αναφέρει το υπουργείο.

Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε από τα κράτη-μέλη την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων σήμερα, Παρασκευή.

Τι ζητά η Ελλάδα

Η Ελλάδα, αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ήδη αποστείλει τις δικές της παρατηρήσεις, οι οποίες , μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Επέκταση προορισμών απόσυρσης και για μεταποίηση, προκειμένου τα ροδάκινα να χυμοποιηθούν και να διανεμηθούν δωρεάν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά και σχολεία.
  • Η στήριξη για τους ροδακινοπαραγωγούς που δεν είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών να ανέρχεται, επίσης, σε ποσοστό 100% όπως ισχύει και για τις Οργανώσεις Παραγωγών, καθώς, επίσης, και επέκταση προορισμού απόσυρσης στην μεταποίηση (χυμοποίηση
  • Να προβλεφθεί δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των μη μελών Οργανώσεων Παραγωγών και με «ένα σχήμα ισοδυνάμου χαρακτήρα αναγνωρισμένο από το κράτος-μέλος» που θα διαχειριστεί τις αποσύρσεις τους.
  • Να αυξηθεί το ποσό που κατανέμεται στην Ελλάδα για ενέργειες προώθησης υπολογιζόμενο με βάση το ποσοστό εξαγωγών της κάθε χώρας προς τη Ρωσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο εξαγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών προς τη συγκεκριμένη αγορά.

«Οι διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζονται, με στόχο την επιπρόσθετη στήριξη των ροδακινοπαραγών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει από τις 16 Ιουλίου ο Έλληνας Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης» καταλήγει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024