Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Προς υπέρβαση του στόχου για έσοδα 13,5 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ το 2014

Την εκτίμηση ότι ο ετήσιος στόχος του Προϋπολογισμού για την είσπραξη 13,5 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα επιτευχθεί και ενδεχομένως να υπερκαλυφθεί εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η τουριστική κίνηση θα στηρίξει πρόσθετα τα έσοδα από τον ΦΠΑ, κάτι που θα καταδειχθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία της περιόδου Μαΐου - Αυγούστου.

Την εκτίμηση ότι ο ετήσιος στόχος του Προϋπολογισμού για την είσπραξη 13,5 δισ. ευρώ από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας θα επιτευχθεί και ενδεχομένως να υπερκαλυφθεί εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Η πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στηρίζεται στα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το οποίο παρουσίασε πλεόνασμα 2,917 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2014, έναντι πλεονάσματος 2,589 δισ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Πρέπει να υπογραμμισθεί πως η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων στο πρώτο εξάμηνο 2014 οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 15,6%, καθώς η μέση δαπάνη κατά ταξίδι μειώθηκε κατά 10 ευρώ ή 1,7%.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η τουριστική κίνηση θα στηρίξει πρόσθετα τα έσοδα από τον ΦΠΑ κάτι που θα καταδειχθεί στα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία της περιόδου Μαΐου – Αυγούστου.

Στη βάση αυτή υπογραμμίζεται πως το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση κατέστησε ειδικά στην εφετινή σεζόν πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Την ίδια στιγμή υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι εάν οι διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα επιτρέψουν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δυνητικά και αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να στηρίξει πρόσθετα τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της προσδοκώμενης αύξησης της κατανάλωσης.

Σημειώνεται πως στο επτάμηνο Ιουνίου – Ιουλίου 2014 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ανήλθαν σε 7,97 δισ. ευρώ, ήτοι ξεπέρασαν το στόχο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής κατά 16 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ήδη η κυβέρνηση μέσω του Μνημονίου έχει αναλάβει απέναντι σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ την υποχρέωση να απλοποιήσει το καθεστώς του ΦΠΑ προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει θέσει στα ζητήματα πρώτης προτεραιότητας το θέμα αυτό, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η γενική γραμματέας Κατερίνα Σαββαΐδου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναμένουν υπηρεσιακές προτάσεις για τα οφέλη και τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024