Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΓΓΔΕ: Καταγραφή των «κινδύνων» που επηρεάζουν τη φορολογική διοίκηση

ΓΓΔΕ: Καταγραφή των «κινδύνων» που επηρεάζουν τη φορολογική διοίκηση

Πόρισμα για την αναγνώριση των «κινδύνων» που επηρεάζουν τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης θα καταθέσει ειδική ομάδα εργασίας στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου.

Πόρισμα για την αναγνώριση των «κινδύνων» που επηρεάζουν τη λειτουργία της φορολογικής διοίκησης θα καταθέσει ειδική ομάδα εργασίας στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η σχετική έκθεση για την καταγραφή των λειτουργιών και διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης, αλλά και η μελέτη, αξιολόγηση και ανάλυση των κινδύνων σε αυτή, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ήδη από το 2012 και για το λόγο αυτό είχε συσταθεί η προαναφερόμενη ομάδα εργασίας ήδη από το Φεβρουάριο του 2013.

Καθώς για περισσότερους από 14 μήνες η 21μελής ομάδα εργασίας δεν είχε ολοκληρώσει το έργο της η κ. Σαββαΐδου προχώρησε σε αλλαγές στη σύνθεσή της, προσθέτοντας μέλη, ώστε να επιταχύνει την κατάρτιση του πορίσματος, το οποίο ουσιαστικά θα επισημάνει τους χώρους που η φορολογική διοίκηση είναι πιο εκτεθειμένη σε ενδεχόμενη υπηρεσιακή αυθαιρεσία, αλλά και διαφθορά.

Υπενθυμίζεται πως έργο της ομάδας εργασίας είναι η καταγραφή των ρυθμιστικών, επιχειρησιακών και διοικητικών λειτουργιών και διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης, η αναγνώριση των κινδύνων που ενέχονται στις λειτουργίες και διαδικασίες αυτές, η αξιολόγηση των κινδύνων με βάση, αφενός την πιθανότητα εμφάνισής τους και αφετέρου την σοβαρότητα των συνεπειών τους, αλλά και η καταγραφή των δικλείδων ασφαλείας, που έχουν θεσπιστεί για την προστασία από τους κινδύνους που αναγνωρίστηκαν.

Τόσο η Κ.Σαββαΐδου όσο και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνουν μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς εντός της φορολογικής διοίκησης, αλλά και στον περιορισμό κρουσμάτων αυθαιρεσίας στελεχών της διοίκησης που αξιοποιώντας κενά ή ελλείψεις στην εποπτεία των διευθύνσεων τους, αλλά και νομοθετικά κενά προχωρούν σε παντός τύπου «εξυπηρετήσεις».

Στη βάση αυτή η κ. Σαββαΐδου φέρεται να δίνει ειδικό βάρος στο έργο των υπηρεσιών Εσωτερικών Υποθέσεων και Εσωτερικού Ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται πως για το 2014 στόχος είναι η διενέργεια 125 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης προϊσταμένων διευθύνσεων/ τμημάτων της φορολογικής διοίκησης και η διεξαγωγή 150 ελέγχων περιουσιακής κατάστασης υπαλλήλων μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2014. Ωστόσο στο πρώτο εξάμηνο 2016 οι ρυθμοί των ελέγχων υστέρησαν έναντι του προγραμματισμού.

Θανάσης Κουκάκης


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024