Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ταχύτερα θα χορηγείται η έκπτωση - απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Ταχύτερα θα χορηγείται η έκπτωση – απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών και προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αλλαγές στο Ν.4223/2013 ώστε να χορηγείται ταχύτερα η έκπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, υπάρχουν σκέψεις η έκπτωση να παρέχεται σε όσους δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και να απαλειφθεί η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ν.4223/2013 για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να διευκολύνει όσους δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών και προς την κατεύθυνση αυτή εξετάζονται αλλαγές στο Ν.4223/2013 ώστε να χορηγείται ταχύτερα η έκπτωση.

Ο Ν.4223/2013 προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή επί του ΕΝΦΙΑ αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση 50% χορηγείται εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου της ελάφρυνσης δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ., λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, και εφόσον ο φορολογούμενος η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κατά την προηγούμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ διαπιστώθηκε πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μπορούσε να κάνει σχετικά σύντομα τις διασταυρώσεις για ενδεχόμενες οφειλές προς την εφορία μέσω του Taxis, αλλά η σχετική διαδικασία απαιτούσε πρόσθετο χρόνο ως προς την επιβεβαίωση ενδεχόμενων ασφαλιστικών οφειλών , καθώς περνούσε από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν τρόπους επιτάχυνσης της διαδικασίας αναγνώρισης της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ τις οποίες θα ενσωματώσουν στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση μετά τις 26 Αυγούστου στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Όταν το νομοσχέδιο αυτό ψηφισθεί η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα δίνονται εντολές στη φορολογική διοίκηση για τη μεταχείριση των δικαιούχων έκπτωσης και απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ (πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr υπάρχουν σκέψεις η έκπτωση να παρέχεται σε όσους δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και να απαλειφτεί η αντίστοιχη πρόβλεψη του Ν.4223/2013 για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό οι περίπου 1 εκατομμύριο δυνητικοί δικαιούχοι της έκπτωσης δεν θα ελέγχονται για τις ασφαλιστικές τους οφειλές και θα λαμβάνουν ταχύτερα την έκπτωση, εφόσον πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024