Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Συζητήσεις για τους όρους συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στο TLTRO

Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές 20ημερο στο σκέλος των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ.

Κρίσιμο θεωρείται το προσεχές 20ημερο στο σκέλος των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις φθηνής χρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν ενέχυρα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης τα φέρνει σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των άλλων ιδρυμάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας και μειώνει το δυνητικό όφελος που θα μπορούσαν να έχουν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα TLTRO.

Καθώς το TLTRO θα εκκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου με την πρώτη πράξη χρηματοδότησης (η επόμενη στις 11 Δεκεμβρίου) η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των ενεχύρων, ζητώντας κάποιες αλλαγές που θα βοηθήσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντλήσει την ρευστότητα που χρειάζεται από την ΕΚΤ.

Το καλύτερο σενάριο θα ήταν οι αλλαγές αυτές να ισχύσουν από τις πράξεις του Σεπτεμβρίου, ωστόσο εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα ήταν ικανοποιητική η ελαστικοποίηση των κανόνων έστω και από το Δεκέμβριο.

Αν και αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν από τις πιο ευνοημένες από τις νέες πράξεις φθηνών δανείων της ΕΚΤ που ανακοίνωσε στις 5 Ιουνίου ο Μάριο Ντράγκι, ωστόσο σύντομα κατέστη εμφανές πως εάν δεν επιλυθεί το θέμα των ενεχύρων ο «θησαυρός Ντράγκι» θα αποδεικνυόταν άνθρακας για τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με στοιχεία επενδυτικών τραπεζών, στα προηγούμενα TLTRO που διεξάχθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012 και τον Φεβρουάριο του 2012 οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν μόλις με 1 δισ. ευρώ.

Η Goldman Sachs εκτιμά πως στο νέο πρόγραμμα τα δυνητικά οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες από το TLTRO θα είναι στα 10 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να λάβει έως 3,4 δισ. ευρώ, η Alpha Bank έως 2,9 δισ. ευρώ, η Eurobank θα μπορούσε να αντλήσει έως 2 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα έως και 1,7 δισ. ευρώ.

Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται στη βασική παραδοχή ότι οι τράπεζες θα μπορούν να δανειστούν ποσά που θα αντιστοιχούν στο 7% του ενεργητικού τους (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων ). Πάντως, οι επισφάλειες των χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών και τα ομόλογα που διαθέτουν (εξαιρούνται του EFSF) δεν επιτρέπουν τη διαμόρφωση υψηλών προσδοκιών.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024