Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος» λέει ο αντιπρόεδρος των εφοριακών

«Πρέπει ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος» λέει ο αντιπρόεδρος των εφοριακών

Ο ΕΝΦΙΑ «δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων» λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρ.Αλεξιάδης και τονίζει την ανάγκη αλλαγής των χαρακτηριστικών του φόρου. «Πρέπει να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός», επισημαίνει. Στηλιτεύει δε τη συνήθεια των τελευταίων ετών κείμενα στα αγγλικά από «ένα παράκεντρο εξουσίας» να μεταφράζονται στα ελληνικά και να γίνονται νόμοι καταδικασμένοι να αποτύχουν...

Ο ΕΝΦΙΑ «δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε σε έξι δόσεις, ούτε σε επτά που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, ούτε σε 17, ούτε σε 47 για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης και τονίζει την ανάγκη αλλαγής των χαρακτηριστικών του φόρου.

«Πρέπει να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός», επισημαίνει. Στηλιτεύει δε τη συνήθεια των τελευταίων ετών κείμενα στα αγγλικά από «ένα παράκεντρο εξουσίας» να μεταφράζονται στα ελληνικά και να γίνονται νόμοι καταδικασμένοι να αποτύχουν, αφού απέχουν από την ελληνική πραγματικότητα και δεν έχουν εξασφαλίσει ούτε ελάχιστη κοινωνική συναίνεση.

«Πρέπει ο φόρος να γίνει πιο δίκαιος, πιο αναλογικός, πρέπει να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά του […] στην κατεύθυνση αυτή που ορίζει το Σύνταγμα. Θέλουμε επιτέλους να υπάρξει νόμος και τάξη στα θέματα της φορολογικής δικαιοσύνης. Θέλουμε δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ να φορολογεί δίκαια και αναλογικά την περιουσία του πολίτη.»

»Για παράδειγμα: Αν ένας πολίτης έχει μια κατοικία εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες για να ζει η οικογένειά του, το δημόσιο δεν του αναγνωρίζει κανένα αφορολόγητο, τον φορολογεί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση και να αντιμετωπιστούν οι υπερβολές του φόρου. Ο πολίτης που έχει μια κατοικία εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, που καλύπτει τις βασικές ανάγκες για να ζει η οικογένειά του, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ενώ ένας άλλος πολίτης έχει στη θυρίδα της τράπεζάς του νόμιμα αποκτημένες και δηλωμένες, ράβδους χρυσού ή χρυσές λίρες αξίας 500.000 ευρώ, δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ ούτε ένα ευρώ. Αυτό είναι παραλογισμός και αδικία» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών.

Ο κ. Αλεξιάδης, ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε τέτοια μέτρα σημειώνει ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει διδαχθεί τίποτα από όσα έκαναν προκάτοχοί της σε θέματα φορολογικής πολιτικής και νομοθετεί χωρίς κοινωνικό διάλογο. Καμιά φορολογική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει αν δεν βασίζεται σε μια μίνιμουμ κοινωνική συναίνεση. Έχω μπροστά μου τον πίνακα με τα 34 ΦΕΚ με φορολογικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία δύο χρόνια και δυστυχώς ούτε ένα από αυτά τα ΦΕΚ ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με φορείς της κοινωνίας, της αγοράς, το Οικονομικό επιμελητήριο, τους εφοριακούς κλπ.»

» Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί με ρυθμούς πολυβόλου σε μια χώρα που θέλουμε φορολογική σταθερότητα λόγω επενδύσεων. Όταν νομοθετείς με αυτόν τον τρόπο και φέρνεις κείμενα στα αγγλικά μεταφρασμένα στα ελληνικά έχεις τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.

Τι σημαίνει «κείμενα στα αγγλικά»;

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών υποστηρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ ήρθε ως κείμενο στα αγγλικά μεταφρασμένο στα ελληνικά και προσθέτει:

«Στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια αόρατη εξουσία, ένα παράκεντρο εξουσίας, γιατί κάθε υπουργός έχει τη δυνατότητα να έχει συμβούλους, επιτελεία κλπ. Δεν πρέπει όμως αυτά τα επιτελεία να νομοθετούν και να κυβερνούν. Γιατί αυτό ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ και άλλους νόμους. Αυτοί οι νόμοι έρχονται από διάφορα νομικά γραφεία, εισάγονται για ψήφιση χωρίς κανένα διάλογο και έχουμε τα αποτελέσματα που βλέπετε.»

» Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, χαρακτηριστικό παράδειγμα νόμου που ήρθε στα αγγλικά και μεταφράστηκε και μάλιστα με κακή μετάφραση είναι ο νόμος 4174 του 2013 – ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών – με τον οποίο φαίνεται ότι φέρνουμε κείμενα από το εξωτερικό και μετά κοιτάμε πώς να μπαλώσουμε τα προβλήματα».

Η τελευταία ερώτηση που θέτει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στον κ. Αλεξιάδη είναι τι θα έλεγε η Ομοσπονδία των Εφοριακών αν είχε απέναντί της τον υπουργό Οικονομικών.

«Θα του λέγαμε ότι στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να γίνει αξιολόγηση και απολύσεις: Πρέπει να αξιολογηθούν αυτοί που έχουν την ευθύνη για τα χάλια της φορολογικής πολιτικής, για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που δυστυχώς έχουν βουλιάξει στη λάσπη και δεν προχωράνε, θα του λέγαμε για την άδικη φορολογία.»

» Πρέπει επίσης στο υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί κάποιος πολιτικός που θα τιμήσει την πολιτική μας ιστορία, να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει κανείς την ευθύνη για τα χάλια των φορολογικών υπηρεσιών ή της φορολογικής νομοθεσίας. Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφοριακοί δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια κατηγορία εργαζομένων που εφαρμόζουν μια βάρβαρη πολιτική».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024