Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριγμοί μετά την ανακοίνωση ζημιών - σοκ στην Banco Espirito Santo

Τριγμοί μετά την ανακοίνωση ζημιών – σοκ στην Banco Espirito Santo

Η πορτογαλική Banco Espirito Santo είδε τη μετοχή της να γκρεμίζεται την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση ζημιών - σοκ, ύψους 3,58 δισ. ευρώ για το β' τρίμηνο του έτους και εν μέσω σοβαρών υποψιών ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις -ήδη σειρά υψηλόβαθμων στελεχών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αν και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προσπάθησε να καθησυχάσει για την κεφαλαιακή τρύπα, ως πολύ πιθανό σενάριο προβάλει το ενδεχόμενο διάσωσης μέσω bail in.

Η πορτογαλική Banco Espirito Santo είδε τη μετοχή της να γκρεμίζεται την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση ζημιών – σοκ, ύψους 3,58 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο του έτους και εν μέσω σοβαρών υποψιών ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις -ήδη σειρά υψηλόβαθμων στελεχών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Αν και ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας προσπάθησε να καθησυχάσει για την κεφαλαιακή τρύπα, ως πολύ πιθανό σενάριο προβάλει το ενδεχόμενο διάσωσης μέσω bail in.

Η ανακοίνωση των ζημιών οδήγησε σε βουτιά την τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της Πορτογαλίας, που κάποια στιγμή έφθασε και το 50%. Η είδηση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν τριγμοί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα οποία υπήρχε ήδη νευρικότητα λόγω της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Αργεντινής.

Σύμφωνα με την Ημερησία, ο νέος (διορισμένος από την Κεντρική Τράπεζα της Πορτογαλίας) διοικητής της Espirito Santo Βίτορ Μπενίτο δήλωσε ότι χωρίς τις «έκτακτες απομειώσεις» που αφορούν σκοτεινές συναλλαγές της τράπεζας με τις επιχειρήσεις της οικογένειας, οι καθαρές ζημιές της Banko Espirito Santo θα ήταν μόλις 250 εκατ. ευρώ.

Αυτό, όμως, δεν αίρει το γεγονός ότι το κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 2,1 δισ. ευρώ της Espirito Santo (μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) έγινε καπνός, με τον δείκτη εποπτικών ιδίων κεφαλαίων να υποχωρεί στο τέλος Ιουνίου κάτω από το 5%, έναντι του ελάχιστου αποδεκτού 7%.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια (τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ κατά τους αναλυτές) αλλά είναι πολύ αμφίβολο εάν θα βρεθούν πρόθυμοι επενδυτές. Έτσι, εκτιμάται ότι η Λισαβόνα θα προσφύγει στο μαξιλάρι των 6,4 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει στο πορτογαλικό ΤΧΣ μετά την ανακεφαλαιοποίηση των πορτογαλικών τραπεζών (η Espirito Santo δεν συμμετείχε) στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Αυτό ισοδυναμεί με κρατική διάσωση, που βάσει του νέου πλαισίου της ΕΕ θα πρέπει να συνοδευτεί με κούρεμα των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης, δηλαδή bail in. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν και ευρύτερο κούρεμα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της Espirito Santo είχε δημιουργήσει εξαιρετικά δυσμενές κλίμα την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε για δεύτερη φορά στις αγορές (αρχές Ιουλίου) με το 3ετές ομόλογο. Το Δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5% από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφησαν στο βιβλίο προσφορών, εν μέσω ανησυχίας που είχε αναζωπυρωθεί για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024