Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μονομερείς ενέργειες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προανήγγειλε ο Ν.Δένδιας

Μονομερείς ενέργειες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους προανήγγειλε ο Ν.Δένδιας

Το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να ανάψει το πράσινο φως, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας πετά το πέρας της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε με αντικείμενο την βιομηχανική πολιτική.

Το ενδεχόμενο λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να ανάψει το πράσινο φως, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας πετά το πέρας της διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε με αντικείμενο την βιομηχανική πολιτική.

«Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά αν διαφωνήσουμε με τους εταίρους μας για τα μέτρα, ως κυρίαρχη χώρα μπορούμε να νομοθετήσουμε και όποιος θέλει μπορεί να μας πάει στα κοινοτικά όργανα» είπε ο υπουργός.

Στη συνεδρίαση δεν τέθηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενώ συζητήθηκαν θέματα έρευνας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Η βιομηχανική πολιτική και η μείωση του ενεργειακού κόστους ήταν το βασικό μενού της συνάντησης και οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ζήτησαν την υλοποίηση των μέτρων αξίας 150 εκατ. ευρώ που είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει η ίδια η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Από αυτά έχει υλοποιηθεί μόνο το ύψος των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ που όμως αποδίσει ετησίως μόνο 10 εκατ. ευρώ.

Η επιστροφή μέρος των κερδών της ΔΕΠΑ (50 εκατ. ευρώ) μετά τη συμφωνία της με τη Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου δεν έχει υλοποιηθεί, καθώς υπάρχει φόβος να θεωρηθεί από την Κομισιόν κρατική ενίσχυση, αν και οι βιομήχανοι υποστηρίζουν πως η ΔΕΠΑ ως εμπορική εταιρεία έχει το δικαίωμα εκπτώσεων προς τους πελάτες της.

Σχετικά με τις συμβάσεις διακοψιμότητας (όταν η ζήτηση για ρεύμα είναι μεγάλη να διακόπτουν τη λειτουργία τους ενεργοβόρες εταιρείες ενάντι αμοιβής), από τις οποίες η βιομηχανία προσδοκά συνολικές μειώσεις περίπου 70 εκατομμυρίων τον χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει διαγωνιστική διαδικασία με κατάθεση προσφορών που θα μεταθέσουν την εφαρμογή του μέτρου στο τέλος του έτους, ενώ ήδη οι βιομηχανίες το έχουν ζητήσει εδώ και ένα χρόνο.

Παράλληλα, για το μέτρο της αντιστάθμισης του κόστους ρύπων, ενώ ισχύει κατά κόρον στην Ευρώπη, στην Ελλάδα παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για να αποφασίσουν αν θα δεχθούν τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσε η διοίκηση της επιχείρησης μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης και προβλέπουν μειώσεις από 10%-25% κατά περίπτωση.

Το ανταγωνιστικό συνολικό κόστος ενέργειας είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών και της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας, ιδιαίτερα για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας για τις οποίες το κόστος ενέργειας αποτελεί το 30-50% του κόστους παραγωγής-μεταποίησης, αλλά και για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Στην Ευρώπη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνονται στα 35 ευρώ η MWh ενώ στην Ελλάδα λόγω και των ειδικών φόρων κατανάλωσης φθάνουν τα 60 ευρώ η MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τη βιομηχανία, παρά την νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη Gazprom παραμένουν 30% υψηλότερες μια και οι συμβάσεις μας παραμένουν συνδεδεμένες με τα πετρελαιοειδή, οι δε εισαγωγές αερίου αγωγού είναι αδύνατες λόγω της δεσπόζουσας θέσης της Gazprom, που έχει δεσμεύσει όλες τις χωρητικότητες των αγωγών προς την Ελλάδα.
Βεβαίως, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής όλοι συμφώνησαν πως η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι και ζήτημα φορολογικής πολιτικής αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας ερωτώμενος αν θα υπάρξουν μέτρα μείωση του κόστους εργασίας, τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το εργασιακό κόστος είναι υπεραρκετά και πως η προσπάθεια που γίνεται έχει να κάνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους όπως η μείωση των εισφορών κ.α.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συμφωνήθηκε να συσταθεί μία τριμελής επιτροπή που να παρακολουθεί την πορεία των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για μείωση του ενεργειακού κόστους κι η διυπουργική να συνεδριάσει εκ νέου τον Οκτώβριο.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Παράλληλα συμμετείχαν λόγω αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.

Από τον ΣΕΒ εκτός του προέδρου Θεόδωρου Φέσσα συμμετείχε ο επίτιμος πρόεδρος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ΣΕΒ Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδια

«Δε συμμεριζόμαστε πάντα την ευρωπαϊκή άποψη. Μέτρα όπως οι επιστροφές από τη ΔΕΠΑ και η διακοψιμότητα που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία μας θα τεθούν στην επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη χώρα μας ως νέου επικεφαλής της Κομισιόν, καθώς θεωρούμε ότι είναι σωστό να εφαρμοστούν κάποια μέτρα.

» Το κράτος τοποθετεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και αυτό που κάνει είναι να βοηθήσει να μειωθεί το κόστος ώστε αυτοί που παράγουν προϊόντα να καταφέρουν να είναι ανταγωνιστικοί και υπάρχει σαφής σχεδιασμός από τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Επίσης, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν βλέπω τους Ευρωπαίους εταίρους ως αντιπάλους ούτε ως υπερβάλλουσα αστυνομική αρχή που θα σκοτώνει κάθε προσπάθεια της χώρας να γίνει ανταγωνιστική. Θα τεκμηριώσουμε πολύ καλά τις θέσεις μας και εκτιμούμε ότι θα πείσουμε και μπορούμε φυσικά να νομοθετήσουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024